Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Будител на годината! Вашите 10 номинации – кои са те, с какво вдъхновиха България?

Всеки, който с дума или жест те е накарал да се вгледаш в себе си, да преосмислиш стореното, да победиш един свой страх, да прекрачиш вчерашните си граници, да видиш, че си голям и силен, да повярваш, че заслужаваш всичко красиво, е… будител!

Те, будителите, нямат ореол на божества, нито пък  са дамгосани с белег  на  челото. Те не вършат невъзможни дела, те са хора като всички нас, но въпреки всичко са различни, защото живеят за другите и раздават душите си. Те правят добрини без да очакват нещо в замяна!

Стотици българи за поредна година се включиха със своите номинации за "Будител на годината" - обществената кампания на БНР, която излъчва десет личности, вдъхновили околните, създали промяната и творили добро през годината.

Създадена през 2014 г. от Ива Дойчинова, кампанията се взира в обществото и търси неговите съвременни будители.

Екип от журналисти на БНР вече номинира най-изявените личности и проекти през изминалата година, а слушателите на общественото радио изпращаха в продължение на три седмици номинациите за своите будители.

Сред всички номинирани – журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) определи 10-теимена, белязали 2022-ра със своята будителска дейност.

Eто ги и тях:


Проф. Мартин Вечев е преподавател по компютърни науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH), съосновател на три технологични стартиращи компании (ChainSecurity, DeepCode и LatticeFlow) и инициатор за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който беше открит в София през април 2022 г. и вече стартира първата си програма за докторанти.

Проф. Вечев е с основен принос за създаването на INSAIT не само като идеолог и архитект, но и като човек, успял да обедини представители на публичния и частния сектор на национално и международно ниво и по този начин да осигури финансиране за развитието на центъра през следващите 10 години в размер на близо 200 млн. лева, включително от българската компания SiteGround, американските Google, AWS и VMware, и други български предприемачи. Чрез този проект и медийните си изяви покрай него проф. Вечев внесе светлина и надежда в ежедневието на милиони българи у нас и по света и ни даде повод за оптимизъм и увереност в нашите способности, което е особено важно за всеки народ, особено в период на припокриващи се икономически, политически, социални и здравни кризи. 

Проф. Вечев е единственият българин, удостоен с два ЕНИС (ERC) гранта – най-престижната програма на Европейския съвет за научни изследвания, носител е и на връчваната от президента награда "Джон Атанасов"за постижения в областта на компютърните науки.


Георги Калайджиев е роден през 1947 г. в Сливен. Баща му свирел на цигулка, но не успял да учи поради бедност. Научил за таланта на детето, кметът на града, Георги Йорданов, отпуска общинска стипендия и детето отива да учи в Музикалното училище в Бургас. Георги Калайджиев продължава образованието си в Музикалната академия в София и специализира в Будапеща. Той свири в "Софийски солисти" и дори е негов концертмайстор. С този състав гостува в различни страни по цял свят. От 1993 г. е концертмайстор на филхармонията в Гисен, Германия. Създава и оркестър "Колегиум музикум". В Германия започва да преподава. 

Женен е за Мария Хаушилд, с която през 2009 г. започват проекта "Музиката вместо улицата", предназначен за деца от ромския етнос. Те получават безплатно инструменти и обучение по солфеж и история на музиката. Проектът се финансира чрез дарения от Германия. С децата работи и Радка Кусева.

До този момент възпитаниците на г-н Калайджиев са над 300. Някои от тях продължават образованието си в музикалните училище в Бургас и Стара Загора, а след това и в Музикалната академия в София.


Програмата "Артисти за деца" стартира в Широка Лъка с лятна театрална академия за деца лишени от родителски грижи от дома в селото. Идеята се разраства и вече 15 години въвлича всяка година деца и младежи от домове в региона и страната. През 2010 г. английски бизнесмен попада на фестивалното събитие в Широка Лъка и предлага методът да бъде пренесен в Кения. Така програмата се превръща в международна с ясна структура на обучение за млади артисти и деца в пет творчески ателиета: куклен театър, театъра на маската, танцови игри, музика и визуални изкуства с допълнителни йога и бойни изкуства. 

Проектите се провеждат в рамките на три седмици или три месеца всеки уикенд и завършват с театрален фестивал на открито. Живеейки между Холандия и България Елена въвлича свои студенти по театър от Утрехт. 

За петнайсет години в програмата са участвали над 5000 деца и младежи в неравностойно положение от България, Кения и Танзания и 300 млади артисти от четири континента, като са реализирани над 40 публични фестивали. Тази есен предстои излизането на филма "Майка" на Зорница София, вдъхновен именно от живота на Елена Панайотова.


Иво Ценов и Тенко Николов - меценатите от SiteGround. Визионерите, които виждат бъдещето в ясни очертания и не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си, нито пък от усилията, които ще инвестират. 

Те не се пестят. Раздават на първо място себе си, което е безценно, защото наистина малцина са онези хора с опит и познания, които са готови да протегнат ръка, но те го правят. По този начин са изградили своя бизнес, който е изключително успешен. По този начин искат да изградят и устойчив механизъм за подкрепа на българското общество под формата на Фондация за подкрепа на проекти в сферата на образованието, здравето, спорта и културата. 

Фондът им за дарения е за над 100 млн. лева и имат проект за изграждане на комплекс с училище, детска градина и спортен център.


Александър Алексиев - актьор и продуцент, който съчетава творческите си занимания с предприемачество и човечност. Той е сред активните публични личности в България по отношение на оказването на подкрепа за бягащите от войната в Украйна. През март 2022 г. той и Георги Божилов, с когото се запознават малко след началото на войната, осъществяват първото от няколко свои пътувания до Молдова и Украйна с цел транспортиране на хуманитарна помощ и докарване на десетки украински бежанци в България. 

Това далеч не е първата проява на социална ангажираност от страна на Александър, тъй като той подкрепя дейността на граждански организации като Фондация "От другата страна", Фондация "Заедно в час", Фондация "За доброто" и Фондация "Сийдър". 

През 2022 г. е един от водещите на спектакъла "Нощ на звездите" на Фондация "Енчо Керязов" и се включва в инициативата "12 писма до дванайсетокласниците". Не на последно място по важност, Александър е съдружник в платформата за българско кино NO BLINK, която стои и зад платформата Gledam.bg.


Архитект Дора Иванова, която от 2015 г. тя е същински обединител в каузата – монументът Бузлуджа да бъде консервиран и върнат на обществото. 

Откакто написва дипломната си работа на тази тема, тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, културната общественост, общини, за да завърши дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента, който се планира да отвори за посетители през пролетта на 2023 след десетилетия разруха и безстопанственост. 

Бузлуджа е от тези Nonuments по света, които будят любопитството на изключително много млади хора. С работата си Дора промени битността и възприятието за монумента и го върна обратно на хората. 


Силвена Христова и Красимир Ламбов са основатели на Фондация "Живот със Синдром на Даун". Въпреки че бременността на Силвена преминала изключително леко и прегледите показвали, че няма поводи за притеснение, Микаела се ражда със Синдром на Даун. Година и половина след появата на "слънчевото дете", както наричат децата с това състояние.

Красимир предлага на Силвена да запишат видео, с което да покажат как живее семейството им. Клипчето с главни действащи лица Кристиян (брат на Микаела) и Микаела за нула време е гледано над 100 000 пъти (днес вече е гледано над 630 000 пъти). 

Фондация "Живот със Синдром на Даун" има за цел да повиши информираността в обществото за тази най-често срещаната генетична аномалия чрез образователни видеоклипове на разбираем език и да покажат, че това състояние не е присъда, а предизвикателство. 

Към днешна дата за YouTube канала на фондацията са се абонирали 136 000 души и него са качени над 140 видеа, които са гледани над 40 милиона пъти.


Димитър Гилев - учителят по история от Свиленград. Той е историк, изследовател, носител на титлата "Любимец на България" на БНТ през 2021. Преподава история в СУ "Д-р Петър Берон" в Свиленград. Целогодишно пътува, прави видеа, снима и пише, рови се в архиви, среща се с много деца и хора, за да събуди отново родолюбието. 

Често влиза в клас с костюм от миналото, за да преподава автентично, а в своята интернет платформа "Древна България" Димитър Гилев качва клипове, статии и публикации, с които цели пробуждането на българския народ.  Материалите вече са над 1 500. 

Голямата му страст е историята, голямата му мечта – да стане неин изследовател. Има близо 200 000 последователи в социалните мрежи и стотици българчета гледат неговите уроци, извън пределите на Родината. 


Макс Гурвиц и Елина Желева BG4UA - технологична и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна. Буквално още в първите часове на войната в Украйна, Макс и Елина започват да създават организация, с която да помогнат на бежанците . Скоро става реалност и платформата "България за Украйна" – BG4U. 

Благодарение на бързата реакция, контакти и публикации в социалните мрежи, те създават общност, която предлага настаняване, евакуация, помощ. Екипът е от над 4000 доброволци, които помагат с транспорт, настаняване, парични средства.  Други 10 човека ръководят проекта и онлайн платформа за всички, които искат да помагат и тези, които търсят помощ. Базата с места за настаняване е с над 6 000 легла. 

С дейността си Макс и Елина подпомагат държавата като организация и ефективен механизъм за помощ към бежанците.


Турхут Исмаил - строителен предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. Преди 11 г. Турхут Исмаил е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Разказва, че бързо разбрал, че не се касае за обикновено строителство. Приел обаче предизвикателството и се включил в изграждането на храма.

След време кметът на родното му село Искра му отправя ново предизвикателство - да възстанови рушащата се църква, построена през далечната 1882 година. Така до този момент Турхут е възстановил построил 13 църкви и храмове. 

През 2022 г., на 24 май, той дарява на Желязната църква в Истанбул платно от животинска кожа, с изписани на него буквите от кирилицата и глаголицата. Платното е уникално, изработено от телешка кожа по технология отпреди 13 века, а причината да бъде дарено на Желязната църква е, че "Св. Стефан" е избрана като една от светините на българското Възраждане.

Какво следва?

Съвсем скоро, на специално създадена платформа, всеки ще може да гласува за един от десетте номинирани, чиято дейност и кауза подкрепя. В началото на октомври ще можете да видите кратко видео за всеки един от тях във Facebook страницата "Будител на годината"

А кой от тях е "Будител на годината 2022" ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в дититалните канали на БНР, Дир.бг и Актуално. А на 2 ноември от 23:30 цялата церемония ще бъде излъчена по bTV.

Кампанията се осъществява с подкрепата на: 
Национален дарителски фонд "13 века България"

"Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД






По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!