Социологът Боряна Димитрова:

С тази кампания избирателната активност гони ново дъно!

И в тази предизборна кампания продължи тенденцията политиците да говорят повече едни на други с взаимни нападки и обвинения, а не с гражданите по техния дневен ред, коментира в предаването "Точно днес" социологът Боряна Димитрова. 

Всяка от формациите проведе кампания, насочена към твърдите ядра. Всеки лидер се среща със своите симпатизанти и говори настървено и изобличително именно на тях. Много по- малко чухме какво ще направят, за да разрешат настоящите кризи. Друга отличителна черта е все - голямо радикализиране на собствените привърженици и в същото време всяка една от политическите партии заявява, че е достатъчно национално отговорна, за да работи за съставяне на правителството.  Как ще се реши тази "магическа" формула предстои да видим в дните след изборите, каза социологът.

Тя отбеляза, че всички изследвания показват печален за партиите факт, че в хода на кампанията те мобилизират, а демобилизират привърженици. Избирателната активност намалява с близо 10 %  в края на кампанията, сочат междинните резултати от проучване на "Алфа рисърч", което все още е на терен.

Не бихме се изненадали, че на тези избори ще има нов анти рекорд на броя хора, които ще отидат до урните, прогнозира Боряна Димитрова.

"Това винаги води до една по- ниска легитимност на избрания парламент и показва нежеланието на избирателите да общуват по този начин с политиците и наказателно поведение към тях. На трето място показва, че има един много съществен дефицит на представяне в рамките на тази кампания."

Не по- малък е дефицитът на българските политически партии, в сравнение с последните примери от Швеция и Италия, където всяка партия се бори за своя резултат, но се знае и в каква конфигурация с други би участвала в управлението.

По думите на Боряна Димитрова избирателите пращат следното послание - "Ние положихме нашето усилие, време е политиците да направят своето. И ако няма съществени стъпки, това е едно самоубийство от страна на партийната политическа система"

България, така както е тръгнала през последната година, в доста дълъг времеви отрязък се управлява без парламент, без политически партии, без санкциониране на ключови решения, които се вземат. 

"Това показва доста сериозен ерозиращ завой към други, доста по- авторитарни форми на управление, които нито гражданите, нито самите политически партии желаят. Но последните доста лековато  и неразумно абдикират от парламентарната форма на управление и това трябва да ни е съществения извод, тогава, когато политическите партии не са на висотата на своите отговорности."

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Даниел Вълчев: Ще има кабинет, но трябва време, за да се вземе завоят!

" В рамките на около месец ще преминат ритуалното говорене и ритуалните танци. След това, ако има малко здрав разум, ще се стигне до правителство. ... То вероятно няма да се нарича коалиция, а програмни, за спасение от някого и т.н. ще намерят как, това е политическо говорене. Оптимист съм, че ще бъде съставено правителство, но ще трябва малко..

публикувано на 06.10.22 в 12:58
Милен Керемедчиев в студио на програма

Грешката на ИТН беше, че не убеди столичани какво ще прави след вота?

"Основната грешка на ИТН беше, че нямаше усилия най-вече в София да се убедят столичани какво всъщност цели да направи партията след изборите ". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" бившият външен заместник-министър и кандидат за депутат от ИТН Милен Керемедчиев : Опитвах се да помогна да има все пак в..

публикувано на 06.10.22 в 11:06

Иван Радев: Политици демонстрират пренебрежително отношение към журналистите!

Част от политическия елит демонстрира пренебрежително отношение към журналистите и към медиите, каза в предаването „Събуди се, София“ Иван Радев - член на управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти . „От това страдат, на първо място журналистите, които работят в доста трудни условия, когато са принудени да чакат по няколко..

публикувано на 06.10.22 в 10:22
Георги Киряков

Георги Киряков: Предстоят нови избори и невъзможност да се състави правителство!

"Моята хипотеза е, че предстоят нови избори и невъзможност изобщо да се състави правителство ". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" политологът Георги Киряков : "Ако не успее кабинет с мандата на ГЕРБ , малко вероятно е да успее кабинет с мандата на "Продължаваме промяната“ заради същите причини,..

публикувано на 06.10.22 в 10:00

Предизборните комуникации – къде сбъркаха политиците с посланията?

Много говорене и много напрежение видяхме по време на предизборната кампания от страна на политическите сили, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ университетският преподавател доц. д-р Александър Христов - комуникатор от ЦАКК и председател на БАПРА . „Видяхме до голяма степен и говорене, изпразнено от съдържание, с изключение на..

публикувано на 05.10.22 в 14:57
Емил Соколов

Емил Соколов: ПП и ДБ размишляват как да откажат на Бойко Борисов!

" Хоризонтът за това да се състави ново правителство е много тесен . Партньорите, на които г-н Борисов разчита – ПП и ДБ, няма как да го подкрепят. Това означава те да извършат политическо самоубийство." Този прочит на вчерашните изявления на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов направи в интервю за БНР политическият анализатор Емил Соколов, който..

публикувано на 05.10.22 в 09:53
проф. Михаил Неделчев

Михаил Неделчев: Борисов е готов да отстъпи. Това е път към споразумяване!

"Видяхме един Борисов, който не сме виждали – готов да отстъпи, готов да мине на заден план, готов да не заема никакви длъжности, никакви позиции. Мисля, че това е един  път към споразумяване ." Това каза в интервю за БНР литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев, участник в Кръглата маса в началото на прехода. ГЕРБ предлага..

публикувано на 05.10.22 в 09:16

Цветелин Кънчев: Вредно е използването на малцинствата за боксови круши!

" Малко над средната беше активността на изборите сред ромското население . Акциите на полицията срещу търговията с гласове бяха едно от хубавите неща, но не бяха достатъчно. Машините за гласуване са кошмар за всички възрастни хора, независимо от какъв произход са". Това обобщи пред БНР Цветелин Кънчев, лидер на "Евророма". И допълни:..

публикувано на 04.10.22 в 14:46
Георги Харизанов

Георги Харизанов: Нужни са смирение, а и огромни дози скромност!

" Обществото има нужда от силно управление и работещ парламент ". Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Евронюз България" Георги Харизанов. Според него с вота си на 2 октомври българските граждани са дали ясен знак, че " никой не е упълномощен да управлява еднолично, никой не е упълномощен да говори от името на народа и всички трябва да..

публикувано на 04.10.22 в 13:26
Алексей Пампоров

Големият проблем на тази предизборна кампания е... Нямаше дебат за политики

"Големият проблем на тази предизборна кампания, поне в публичната ѝ част, тази, която мина през медиите, е, че нямаше сериозен дебат за публичните политики ". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Алексей Пампоров от Института по философия и социология при БАН: Атанас Радев: Кампанията е вяла, а посланията - неадекватни..

публикувано на 04.10.22 в 12:48