Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

12.10.2022г., 14.00-17.00ч., "Арт сезони" с Любима Бучинска

Сюжети от Кюстендил и Перник: Ангел Павлов за издаването на нова луксозна книга за Владимир Димитров – Майстора, по която работи градската художествена галерия в Кюстендил, носеща името на големия художник; Eлена Тамакярска за дървопластиката със специално послание „Семейство” на скулптора Боян Александров, поставена в градския парк в Перник.

„Вълшебният свят на операта” – директорът на Камерна опера Благоевград Лина Ангелова за вчерашната премиера на детския концерт – спектакъл с произведения на Моцарт, Брамс, Шуберт, Щраус, Джоплин и Парашкев Хаджиев.

 „Навлизайки в миналото, ние се опитваме, ние се опитваме да тълкуваме настоящето и цикличността в човешката еволюция.” – разговор с живеещите в Париж художници Лариса Илиева и Николай Панайотов за съвместната им изложба „Версай” в столичната галерия „Нирвана”.

  „Алиса в страната на...” – минутите на Таня Спасова.

Прожекция на документалния филм „Второто освобеждение” и дискусия в Театралната зала на Софийския университет, разказващ за Съветската окупация на България от есента на 1944  до зимата на 1947 г. през наскоро разсекретени документи и много непоказвани досега кинохроники – професорът в департамента „История и цивелизация” в Американския университет” Евелина Келбечева за работата си като сценарист и продуцент на лентата, заедно с режисьора Светослав Овчаров.

Спомен за незабравимия Антон Горчев по повод навършилите се 83 години от рождението му – актьорът за живота си в театъра и малък откъс от ролята му на Паломбино в „Аз и той” по Алберто Моравя, постановка на Радиотеатъра от 1991 г.


Вижте още

„Сюжети от деня“ на 3 февруари 2023 г. с Иван Лазов

48-мото Народно събрание приключи своята работа. Какво успя да свърши и какво не успя? Коментар на политолога Христо Панчугов. Предстои честването на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев. В обстановката на обтегнатите отношения между България и Северна Македония да очакваме ли конфликти. Коментира журналистът Любчо Нешков...

публикувано на 03.02.23 в 08:00

"Събития и личности" на 3 февруари 2023 г. с Давид Калпачки

Равносметката: Как ще бъде запомнено 48-то Народно събрание? Какво успяха да свършат депутатите и за какво не им стигна време и желание? Разговори с Цончо Ганев от „Възраждане“ и Владислав Панев, съпредседател на „Демократична България“. Какви са обществените нагласи за работата на последния парламент и какво да очакваме от предстоящите..

публикувано на 03.02.23 в 06:00

„Сюжети от деня“ на 2 февруари 2023 г. с Бойка Браткова

Перспективите пред съвременните общества ще коментираме с ректора на Международното висше бизнес училище, проф. Георги Апостолов. Социално-икономическата среда и политическата действителност ще е темата на разговор с научния секретар на Стопанския факултет на ЮЗУ, доц. Владимир Ценков. С главния редактор на българското електронно..

публикувано на 02.02.23 в 08:25

„Приемна в ефир“ на 2 февруари 2023 г. с Мариана Попова

БЧК с кампания на засегнатите от конфликта в Украйна в страната ни, финансирана от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. От Националната комисия за борба с трафика на хора с важна информация за украинските граждани, търсещи закрила в България. Търсят ли помощ от психолог бягащите от конфликта в Украйна?

публикувано на 02.02.23 в 08:00

„Събуди деня“ на 2 февруари 2023 г. с Мария Благоева

Защо ПП „Възраждане“ оттегли предложенията за промени в Закона за адвокатурата? Разговор с Цвета Рангелова, адвокат,  народен представител и един от вносителите на проекта. Има ли риск 500 деца от Благоевград да останат без спортни зали за тренировки? Разговор със Стоян Христов, областен управител на област Благоевград.   Мнение на..

публикувано на 02.02.23 в 06:00

„Сюжети от деня“ на 1 февруари 2023 г. с Биляна Славчева

„П ОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА" Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?! П роф . д-р Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, за решението на Европейската комисия да разреши използването на насекоми в храните и последствията за здравето ни. Колко са фермите , отглеждащи насекоми в България и за какво се използват продуктите от..

публикувано на 01.02.23 в 08:30

„Аз, Буки, Веди” на 1 февруари 2023 г. с Елизабет Александрова

Дванадесетокласници от 31 паралелки от учебните заведения  в Благоевград се обучават в рамките на пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“.  Гости в студиото: инспектор Виржиния Лазарова от отдел „Криминална полиция“ при ОД МВР Благоевград, координатор на проекта; Любка Костадинова –..

публикувано на 01.02.23 в 08:00