Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

РИОСВ преустанови изграждането на глемпинг в „Алепу“

Плажът Алепу
Снимка: архив

На 1 юли експерти на РИОСВ-Бургас са извършили проверка, във връзка със публикации в социалните мрежи за извършване на монтажни дейности в местността „Алепу“, поземлен имот с идентификатор 67800.49.36 по КК на град Созопол.

Констатирано е, че в имота има 15 дървени скари. Той е с дървена ограда с височина около 50 см, която навлиза и в съседен от север имот с идентификатор 67800.49.6 по КК.  Попада в защитена зона „Ропотамо” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Преди това - на 13 май в РИОСВ е внесено инвестиционно предложение „Разполагане на преместваеми обекти в поземлен имот с идентификатор 67800.49.36 по КК на гр. Созопол, община Созопол”, с възложител „ЕКО КЕМП ПАРАДАЙС” ЕАД. Съгласно представената информация, в имота се предвижда разполагане на 15 дървени декинги  с цел поставяне на палатки за отдаване под наем за еко къмпингуване, както и контейнер за охрана, и санитарни контейнери с тоалетнимивки, душове.

С писмо от 1 юни директорът на РИОСВ-Бургас е определил, че инвестиционното предложение попада в обхвата на Приложение 2, към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка въздействието на околната среда.

След проверка в администрацията на Община Созопол е установено, че не е издавано Разрешение за поставяне на преместваеми обекти от главния архитект на общината.


Със заповед на директора на РИОСВ-Бургас на „ЕКО КЕМП ПАРАДАЙС” ЕАД е наложена принудителна административна мярка - спиране на извършваните 
дейности, до провеждане на регламентираните процедури и влязъл в сила краен административен акт по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и глава втора, раздел V от Закона за биологичното разнообразие и акт за установеното административно нарушение.


По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК дружествата да се разформироват и да се създадат общински

ВиК дружествата трябва да бъдат разформировани и да бъдат създадени общински дружества, които да са бенефициенти на проектите. Идеята лансира кметът на Поморие Иван Алексиев, който втвърди позицията си по темата след като в курортния град се стигна до напрежение сред местни хора и туристи заради непрекъснати ВиК аварии в продължение на две седмици...

публикувано на 07.08.22 в 16:30

Награждават 4 спасители в Несебър

Благодарствени грамоти на спасители, предотвратили инциденти с удавяне в морето, сред които и с три деца, ще бъдат отличени от 18.30 на плажа в Несебър. Те ще получат отличията от председателя на Националната комисия по водно спасяване и член на Националния съвет на БЧК доц. Стоян Андонов.   С тарши-спасител Владимир Запрянов и  морските..

публикувано на 07.08.22 в 09:53

Консултации за определяне на ръководство и състав на РИК-Бургас днес

Консултации за определяне състава и ръководството на Районна избирателна комисия-Бургас за провеждане на избори за народни представители на 2 октомври ще се проведат днес в Областната администрация. Началото е в 11 часа в заседателната зала.  В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции в 47-мо Народно събрание:..

публикувано на 07.08.22 в 09:07

Правят оглед на плажа в Царево, където бе намерен предмет, наподобяващ мина

Оглед се очаква да бъде извършен днес на Централния плаж на Царево, където вчера във водата в близост до брега бе открит пластмасов предмет, наподобяваш противопехотна мина. Районът е отцепен от служители на МВР. Военнослужещи ще извършат разузнаване и, ако се налага – последващи действия за обезвреждане, уточняват от Министерството на отбраната...

обновено на 07.08.22 в 08:06
Мая Манолова

Мая Манолова иска ревизия на ВиК Бургас

Ще настояваме за ревизия на ВиК холдинга защо е отказано кредитиране на ВиК Бургас за инвестиции. Това коментира пред БНР-Бургас лидерът на платформата „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Именно това беше посочено като една от причините за поскъпване на водата в Бургас. В този холдинг бяха инвестирани 1 млрд. лв. държавни пари, коментира Манолова.  "Същия..

публикувано на 06.08.22 в 14:53

Българските консулски служби в Русия не са преустановили прием на документи

Към момента приемът на документи и тяхната обработка в консулските служби на България на територията на Русия не е преустановен. Процесът е забавен заради намаляването на техническия състав. С приоритет се обработват спешни и хуманитарни случаи, съобщава БТА, като се позовава на Министерството външните работи у нас. Изявлението на външното ведомство е..

публикувано на 06.08.22 в 13:33

Ремонтират емблематичната за Сливен часовникова кула

Емблематичната за Сливен часовникова кула на сградата на общината ще бъде ремонтирана, съобщи заместник-кметът Камен Костов. Ремонтните дейности ще обхванат и части от южната фасада на сградата. Срокът, определен за ремонтните дейности е 50 календарни дни.  Високата 53 метра часовникова кула ще бъде пребоядисана и ремонтирана по алпийски способ...

публикувано на 06.08.22 в 11:33