Нови правила за електронните устройства на борда на самолетите

Снимка: Архив

Европейската агенция за авиационна безопасност актуализира своите насоки относно използването на преносими електронни устройства на борда на самолети, включително смартфони, таблети и електронни четци, съобщиха от Европейската комисия. От там потвърдиха, че тези устройства могат да останат включени в самолетен режим (т.е. без да предават) по време на пътуването (включително рулиране, излитане и кацане) без риск за безопасността. Комисарят по въпросите на транспорта и заместник-председател на Комисията Сийм Калас поиска от агенцията да ускори своя преглед за безопасността на използването на електронни устройства в режим на предаване на борда на самолети, като се очаква новите насоки да бъдат публикувани в началото на 2014 г.
Досега всички преносими електронни устройства трябваше да бъдат напълно изключени по време на рулиране, излитане и кацане.
Предстои авиокомпаниите да актуализират оперативните си правила, уточняват от Еврокомисията. Очаква се много от тях да го направят през следващите седмици. Авиокомпаниите обаче не са задължени да направят това и всяка една от тях може да прилага по-ограничителна политика относно използването на преносими електронни устройства, предупреждават от Брюксел. Кабинният екипаж може да поиска пътниците да не използват своите преносими електронни устройства и те трябва да изпълняват указанията му.


Какво трябва да знаем за новите изисквания за безопасност при полет на територията на ЕС? Репортерската проверка на летище София е на Надежда Николова. Кога българският национален авиопревозвач "България еър" ще се съобрази с новите изисквания - по темата говори кап. Петър Лавринов, главен пилот "Документи" в авиокомпания "България еър". Чуйте мнението му и анкетата на Н.Николова в звуковия файл.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu 

По публикацията работи: В.Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!