Европейска седмица на тестването за ХИВ

| обновено на 27.11.13 в 10:15
Снимка: Архив

Една стряскащата статистика - между 30 и 50 процента от 2 милиона и 300 хиляди души живеещи със ХИВ в Европа не знаят, че са носители на ХИВ вируса. Те са ХИВ позитивни, но не знаят това. Над 50 процента от хората които се диагностицират всъщност го правят късно и така затрудняват и собственото си лечение. И то в същата тази Европа, където след 30 години изследвания на СПИН-ХИВ, диагнозата ХИВ-позитивен вече не е равносилна на смърт, а на доживотно лечение.

За първи път Европа се обединява в една единствена седмица на тестването за ХИВ - непосредствено преди 1 декември - международния ден срещу СПИН. Над 400 организации и институции в Европа тази семица имат различни активности свъзани с повишаване на уваемостта за ползата от тестване за ХИВ. “Говори за ХИВ - провери своя статус” е мотото на тази общоевропейска кампания. Кампанията тръгва от Дания и е паневропейска инициатива под надслов “ХИВ в Европа”, която съществува от 2007г.
http://www.hivtestingweek.eu/

В звуковия файл можете да чуете интервюто с Милен Чавров - Фондация "Надежда срещу СПИН" - една от организациите в България, ангажирани в тази седмица.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: И.Недева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!