ЕК приветства отмяната на ограниченията за работа за българи и румънци

Снимка: Архив

Европейската комисия приветства отмяната на ограниченията за работа в страните-членки на Съюза за граждани на България и Румъния. В специално обръщение, цитирано от "Ройтерс", европейският комисар по заетостта Ласло Андор припомни, че свободното движение е едно от ключовите постижения на европейската интеграция. "Мобилните работници допълват работниците в страната - домакин, като помагат за запълване на недостига на умения и работна ръка", аргументира се Андор в опит да успокои страховете на Великобритания, Франция и Германия, че отпадането на ограниченията за достъпа на българи и румънци до трудовия европазар, ще доведе до вълна от мигранти.
"Полупразни самолети и влакове пристигаха вчера във Великобритания", описва ситуацията на някои от големите летища и гари на Обединеното кралство на 1 януари - денят без ограничения, британският вестник "Мирър". "Очакваните "орди от румънци и българи" не се появиха и консерваторите и Партията за независимост на Великобритания бяха остро разкритикувани за разпалваната досега "истерия", пише изданието.
"Индипендънт" разказва за британци, работещи в Румъния, които се хвалят, че там им е по-добре, отколкото във Великобритания и пита иронично "дали няма да се окаже, че по - скоро румънците трябва да се притесняват от наплив на британци, а не обратното".
"Новите имигранти няма да източват британската социална система, а вероятно ще внасят в хазната", прогнозира в един от блоговете си авторитетното британско списание "Икономист", като се позовава на неотдавнашни доклади, според които мигрантите плащат повече като данъци, отколкото получават като социални помощи, защото са предимно млади хора и искат да си намерят работа.
"Гардиън" е категоричен, че "раздухваната истерия около наплива на имигранти е била политически мотивирана". "Политиците "правят стойки", защото не могат да контролират миграцията в Европейския съюз и имат нужда от изкупителна жертва за спадането на жизненото равнище, свиването на обществените услуги и недостига от общински жилища, пише коментаторът на изданието.
"Файненшъл таймс" насочва вниманието си към кампанията за изборите за Европейски парламент през май, в която въпросът за имиграцията от Румъния и България ще е доминиращ, заради прогнозите за добро представяне на тях на националистическите партии, включително Партията за независимост на Великобритания. "Силното представяне на тази партия на изборите за Европейски парламент ще разтревожи още повече Консервативната партия, година преди парламентарните избори в Обединеното кралство", коментира изданието.

Още европейски новини:

www.euranetlus-Inside.eu 

По публикацията работи: С.Великова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!