Гърция предвижда 50 милиона евро за предстоящото си председателство на ЕС

Снимка: Архив
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства гласувания от италианския Сенат вот на доверие на правителството на Енрико Лета. Вотът на доверие е от "решаващо значение" за еврозоната и ЕС,
подчерта Барозу, допълвайки че е жизненоважно Италия да избегне изкуствено създадената политическа криза, която може да намали доверието на инвеститорите в усилията за икономическо възстановяване на страната.

Литва, която е ротационен председател на ЕС, предупреди Русия за евентуално влошаване на отношенията й със Съюза заради засилените митнически проверки по границата с балтийската страна, предаде Франс прес. Преди около три седмици Русия наложи засилените проверки на литовските камиони, които отиват в Русия и това доведе до големи загуби за превозвачите. Според Вилнюс тези мерки са политически мотивирани. Брюксел вече разкритикува действията на Москва и ги определи като дискриминационни, неуместни и несъвместими със задълженията на Русия като член на Световната търговска организация.

Гърция е заделила 50 милиона евро за своето председателство на Съвета на ЕС през първата половина на следващата година, съобщи ДПА. Сумата е "доста по-малка" от средствата, които другите държави са харчели за предишни председателства, обяви в Брюксел високопоставен гръцки представител, пожелал анонимност.
По публикацията работи: Анелия Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!