Над два пъти повече домове от броя на бездомниците в Европа стоят празни


Повече от 11 милиона домове в Европа са празни и това е над два пъти необходимото за подслоняване на бездомните на континента, показва проучване на "Гардиън". Според вестника свободните жилища в Испания надхвърлят 3 милиона, във Франция и Италия са повече от 2 милиона, милион и 800 хиляди са в Германия и 700 хиляди - във Великобритания. Много от тягх са купени по време на строителния бум през 2007-2008 година като инвестиция и никога не са били обитавани. Неправителствени организации определят факта, че милиони къщи стоят просто ей така, докато бедните мечтаят за подслон, като "шокиращо разсипничество".
Къщите се строят, за да се живее в тях, ако никой не го прави, това е показва, че нещо сериозно се е объркало на пазара на имотите, казва Дейвид Айрлънд от една от организациите.  
Според него жилищата може да не са на правилните места, тъй като повечето от тях се намират по курортите, но са достатъчни да се реши проблемът с бездомниците. Затова от неправителствените организации призовават правителствата да ги извадят на пазара.
Според данни на Европейския съюз хората без дом са общо 4 милиона и 100 хиляди.  Миналия месец евродепутатите приеха резолюция, в която настояват Европейската комисия да разработи незабавно стратегия за борба с проблема с оставането на улицата. Резолюцията беше одобрена с 349 на 45 гласа.

Европа се опитва да обърне тенденцията на спад в индустриалното производство. Въпросът ще се разглежда от европейските лидери през март на среща в Брюксел.
От 2010 година насам на всеки две години Еврокомисията излиза със стратегии за реиндустриализацията на континента, като избира водещи технологии като 3Д принтирането. Последният подобен документ беше публикуван през януари.
Европейският съюз си постави за цел до 2020 година индустрията да произвежда до 20 процента от БВП на общността. Тази цел обаче не е задължителна, за разлика от сроковете за намаляване на емисиите на парниковите газове например.
В началото на 21 век индустрията представляваше около 18 на сто от БВП, но сега този процент е паднал на 15. Спадът на дела й се дължи отчасти на увеличаване на този на услугите в европейската икономика. От друга страна обаче тя беше засегната и от бума на аутсорсинга и преместването на производства.  


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!