ЕК разочарована от законодателни промени в железопътния транспорт

Европейската комисия изрази разочарованието си от днешното гласуване в Европарламента по шестте законодателни предложения, формиращи четвъртия „пакет за железопътния транспорт“. Обширният пакет от мерки за постигане на по-добро качество и по-голям избор на железопътни услуги в Европа беше представен от Комисията през януари миналата година. Промените, приети днес, обаче ще ограничат ефективната конкуренция в сектора, смятат еврокомисарите.
Европейският парламент одобри нуждата от отстраняване на съществуващите административни и технически пречки. Това ще допринесе за увеличаване на икономиите от мащаба, намаляване на административните раходи и процедурите за железопътните предприятия.
От "пазарната" страна на законодателния пакет, включваща директиви в областта на управлението, отварянето на пазара и регулация на задълженията в публичния сектор, евродепутатите обаче не взеха предвид предложенията на Комисията. Подобно решение може да изложи на риск развитието на Единна европейска желзопътна мрежа.
Предстои да бъде изготвена и позицията на Европейския съвет. Докато това стане Комисията може да променя или оттегля свои предложения.


Незаконните имигранти, навлизащи от Европейския съюз към Турция или обратно, ще бъдат връщани по силата на споразумение "за обратно приемане", подписано от двете страни през декември и одобрено днес от Европарламента. Правилото ще се прилага не само спрямо европейски и турски граждани, а и спрямо граждани на трети държави, които навлизат в Турция или Евросъюза, като преминават границата между тях.
Документът ще допринесе значително за справянето с незаконната имиграция от Турция, ще подпомогне борбата с трансграничната престъпност, особено трафика на хора, и ще облекчи натиска вурху Гърция, а оттам и върху Европейския съюз като цяло, увери докладчикът и евродепутат от Европейската народна партия Ренате Зомер.
По силата на подписаното споразумение Турция ще получи европейска финансова и техническа помощ, за да увеличи състава на граничната си полиция и да монтира техника за наблюдение. Целта е да се постигне по-голяма сигурност по границите й със Сирия, Иран и Ирак.
За да влезе в сила, споразумението все още трябва да бъде формално ратифицирано от Европейския съюз и Турция. Текстовете, отнасящи се до европейски и турски граждани, ще влязат в сила два месеца след ратификацията, а тези, засягащи граждани на трети страни, с които Турция не е подписала двустранни споразумения, ще се задействат три години по-късно.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!