Подготвят се по-строги мерки срещу прането на пари в Европейския съюз



Крути мерки срещу прането на пари подготвя Европейският съюз. На 20-и февруари комисиите по икономически въпроси и по граждански свободи на Европейския парламент одобриха по-строги правила, изискващи разкриването на реалните собственици зад транзакциите и обхващащи онлайн хазарта. 3600 организирани престъпни групи действат в момента в света и Европа, като 70% от тях са с международно участие. 120 млрд. евро годишно губи ЕС от корупция, а 2 млн.евро са само регистрираните подкупи в Евросъюза за миналата година. Една голяма част от брутния вътрешен продукт на Европа изтича в офшорните фирми, заяви в интервю за Радио Пловдив евродепутатът, член на Комисията по граждански свободи, Илияна Йотова. Тя подчерта, че Европа трябва да излезе с единно законодателство в посока генерирането на т. н. "мръсни пари".


Йотова беше категорична, че двете комисии в Европарламента трябва да предложат ефективни мерки за подобряването на прозрачността и надзора върху финансовите транзакции. Според евродепутата дискусията по изработването на единното законодателство ще е много тежка.

Очаква се Европарламентът да одобри новите текстове на пленарното си заседание през месец март, а тристранните преговори ще се проведат най-вероятно по време на втората половина на годината.

Интервюто с Илияна Йотова можете да чуете от звуковия файл.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!