Работата на ЕП и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

Акцент в рубриката Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов.

Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е българката д-р Антония Първанова. За петгодишния мандат тя е работила по 187 доклада, отличена е с наградата Евродепутат на 2010-а година в категория здравеопазване и е единственият български евродепутат, номиниран за евродепутат на целия мандат.

За свой най-голям успех д-р Първанова посочва директивите за правата на пациентите и за защита правата и интересите на жертвите на криминални престъпления, както и формирането на фонд от 5.5 млр.евро за разработване на лекарства за редки заболявания.

Проф. Владко Панайотов също е с награда за евродепутат на годината, автор е на Директивата за батериите и водородната стратегия на Европа, работил е по 40 доклада, направил е над 500 поправки в различни закони, ориентирани към осигуряване на новата суровинна база на европейската индустрия, към смекчаване на климатичните промени и опазване на околната среда.

Важните български теми за евровота през май според тях: накъде отива Европа, как да се преодоляват кризите и как България участва в този път.

Интервютата с д-р Антония Първанова и с проф. Владко Панайотов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!