Германо-израелска мисия в помощ на сирийските бежанци в България



В България в момента има над десет хиляди бежанци,повечето от тях са от Сирия.
Германски и израелски психотерапевти са на проучвателна мисия в България по линия на "ИзраЕЙД" (IsraAID)  - еврейска хуманитарна организация за помощ при бедствия и кризи.  Мисията идва по покана на българския клон на еврейската организация Бней Брит, казва Соломон Бали, президент на Бней Брит-България. Психотерапевтичната дейност с жертвите е в сърцевината на това, което "ИзраЕЙД" (IsraAID)  прави например в Япония след бедствието и в търсене на дългосрочни решения на проблемите на хората попаднали в кризисна ситуация.
Шармейн Хединг е от  Фондация Шай" (The Shai Fund) Германия. Те предоставят хуманитарна помощ за хора в райони сполетени от бедствия. Например изпращат медицински екип във Филипините след разрушителния тайфун в края на миналата година. Целта е да помагат така, че в дългосрочен план хората претърпели бедствие или военен конфликт да могат сами да се грижат за себе си и да станат независими. Експертизата на Шармейн Хединг е работата с бежанци и жертви на сексуално насилие.

Това е съвместна германско-израелска инициатива за подпомагане на сирийските бежанци в България. Това е основната причина да сме тук. Също така смятаме, че като представители на ЕС и Германия е важно да сме тук и да помагаме на България. Нашата организация се казва "Фондация Шай" (The Shai Fund) и ние работим в сътрудничество с израелските организации "ИзраЕЙД" (IsraAID) и "Бней Брит".
Според Шърмайн Хеддинг е важно да се знае, че германци и израелци могат да работят независимо от това, че еврейските общности в Германия имат горчивия опит от Холокоста:  но сега работим заедно - германци и евреи, помагаме на групи от хора, които могат да са преобладаващо мюсюлмани например. Има и християни сред сирийските бежанци и мисля че е въпрос на помирение, когато става дума да помогнеш на другия.
В този смисъл израелската помощ освен като спомагателна към помощта отпускана от Европейския съюз при хуманитарни мисии показва и до каква степен еврейските общности вътре в европейските страни са в състояние да се мобилизират за общо-европейски усилия в рамките на Европейския съюз, казва Шърмайн Хеддинг и допълва: Мисля че има толкова много еврейски общности, които имат дълга история вътре в Европа, включително и в България, така че, да - те са част от този глобален съюз. Знам, например че българската еврейска общност има добри отношения с мюсюлманите в България още от преди Втората световна война. Този опит е много важен и когато говорим за отношението към сирийските бежанци днес, които имат серииозен травматичен опит не само в собствената си страна, но и при преминаването им през съседните държави докато стигнат до България. Има сериозни травми сред жените, сред децата, сред децата които са сами - категорията непридружавани деца... Това е огромно предизвикателство пред нас като европейци, като израелци като хора от еврейските общности в Европа - това е изпитание към собствената ни способност да помогнем на другите, да помогнем на различния човек приживял беда. С това послание идваме в България.

Алън Шнайдер от Бней Брит, Йерусалим е сигурен че като виждат как се развива ситуацията в България със сирийските бежанци, решават, че могат  да споделят техния опит. Бней Брит е много стара организация. Тази година празнуваме 170 годишнина, а в България сме от 150 години, всъщност това е най-старата еврейска организация. Ангажирани сме със социални и хуманитарни дейности от 1860 година насам. Последните примери за наши хуманитарни действия са свързани с бедствието във Филипините, и действията след катастрофата с ядрената централа Фукушима, Япония. Ние също така сме един от основателите на "ИзраЕЙД" (IsraAID),организацията за хуманитарна помощ на Израел.
 Незнам дали сме особено по-добри от останалите. Има много организации, които работят качествено в това поле, но наистина, за нас е важно да се намесим там където може да се помогне на хората, изпаднали в беда. Знаем какво означава това - каза Алън Шнайдър.
Важно е организирането на помощта да е структурирано добре. В България видяхме усилия от институциите, но, като че ли, координацията между различните институции липсваше особено в началото.  Не закъсняха и критичните международни и журналистически реакции. Според Алън Шнайдр обаче днес ситуацията е по-добра.
 От срещите които имахме досега, а днес по-късно ще посетим и бежанските лагери, разбираме, че има сериозен напредък от началото на кризата до днес. Като с кривата на опознаването на проблема. България не се беше сблъсквала с такава ситуация преди и е нормално да има разминавания. И затова сме тук, защото с времето сме натрупали познания и експертиза, които могат да помогнат. Това е мисия, която иска да постигне резултати. Бил съм тук на почивка. Прекарах чудесно, знаем, че Бней Брит България има добри контакти на различни нива в различните правителства. Ще изготвим една програма за експертна помощ, когато видим картината. За това сме тук.
Финансирането на ИзраеЛЕйд идва по линия на фондации и частни фондове, както и от еврейската диаспора, а не от правителството. Алън Шнайдер допълва, че правителстовото на Израел се фокусира в усилията на място, докато организации като ИзраелЕйд действат извън страната в голямото поле на международната хуманитарна подкрепа.

Питам Алън Шнайдер дали знаят, че една част от сирийските бежанци у нас са сирийски палестинци.
 Ние научихме, че най-голямата група са сирийски кюрди, но даже и да са сирийски палестинци това няма да промени нашия подход. В тях виждаме хора, които са в нужда. По същия начин сме помагали в стиуации, в които голямата част от засегнатите групи хора са били мюсюлмани например. Повярвайте ми това няма значение.

Участниците в германо-израелската мисия са запознати с това, че в началото имаше вражедбно отношение от страна на някои местни жители както и политици към бежанците, наричани например от партия Атака "пришълци". Алън Шнайдер не се учудва, от странната окмбинация меду антисемитизъм и анти-мюсюлмански настроения срещу бежанците. Според него това се полячава когато хората се водят от ирационални страхове и когато биват манипулирани от някои политици да търсят.  Да, знаем че има негативни реакции от страна на политици и местни жители спрямо бежанците. Но това става и на други места. Увериха ни , че тези настроения са намалели, ние ще проверим в следващите дни дали е така. Имало е период, от септември до ноевмри когато бежанския поток е бил силен, съответно и страховете. Но напоследък разбираме че тези настроения са намалели. Вероятно и заради по-добрата и по-ефективна работа на правителството спрямо бежанците. Знаем, че има план до края на април условията за живот на бежанците да се подобрят значително.

Според Алън Шнайдер фактът, че еврейска организация е тук да помага на сирийските бежанци може да е добър пример. Такъв е и примерът за организираните от еврейската общност в София медицински

 Не знам дали знаете, но еврейската общност в България помага на сирийските бежанци. Например организираха лекарски прегледи за децата в лагерите, децата мисля, че са около 30% от всички бежанци. "Бней Брит" също така осигури лекарства за бежанците. Така че ние ще добавим нашата експертиза и дейности към дейностите, които вече се случват. Соломон Бали, нашият представител тук помогна много за да уреди нашите срещи и посещения и ще се радвам ако можем да помогнем




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!