Финансовите министри от еврозоната дискутират икономическите перспективи


Финансовите министри от еврозоната се събраха в Атина за неформална среща, посветена на слабото възстановяване на страните от валутния съюз и риска от дефлация. Вчера Евростат съобщи, че инфлацията в еврозоната е паднала до най-ниските си нива за последните пет години, а трудовият пазар остава твърде слаб, въпреки икономическото възстановяване. Икономическите перспективи е една от темите на форума, на който ще присъстват и управителите на централните банки. Към тях по-късно ще се присъединят и финансовите министри на държавите извън еврозоната.Участниците в срещата одобриха финансова помощ за Гърция в размер на 8 милиарда и 300 милиона евро. Това слага край на шест месеца несигурност, през които тройката международни кредитори твърдяха, че Атина не е направила достатъчно за осъществяване на исканите от нея реформи.

Основната европейска потребителска организация се присъедини към делата за монополно положение на Гугъл като обвини интернет гиганта в подвеждане на потребителите с показване на тенденциозни резултати. Според директора на организацията Моник Гоян хората остават с впечатлението, че резултатите се определят неутрално и този проблем става още по-сериозен, когато става дума за сравняване на цени.Към днешна дата 20 компании са представили жалби в Европейската комисия за злоупотреба с господстващо положение от страна на Гугъл. Срещу гиганта бяха повдигнати няколко обвинения за практиките му, прилагани при търсенето, а през 2010 година Европейската комисия започна разследвания по четири от тях. Най-спорният въпрос е за това как Гугъл показва платени линкове в резултатите, свързани с пътувания, резервации в хотели и пазаруване. Търсачката е обвинявана, че фаворизира своите услуги като по този начин нанася вреда на бизнеса на конкурентите. Сега  Европейската потребителска организация превръща въпроса от проблем, свързан с монополно положение, в по-широк потребителски казус.

Европейската комисия се опитва да насочи отново вниманието в общността върху положението, в което се намират ромите в много държави членки. Около 500 делегати от правителствата, европейските институции, международни организации и групи, посветени на малцинството ще присъстват на конференция по въпроса в петък в Брюксел. На нея се очаква да бъде представен доклад за напредъка по социалното включване на ромите. През 2011 Еврокомисията прие рамка за националната им интеграция. Миналата година тя отправи препоръки към петте държави с най-голямо ромско население - България, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!