Икономиката на Гърция навлиза в растеж

Европейският съюз прие да продължи започналите преговори с Швейцария за уреждане на двустранните отношения. Брюксел обаче отказва да направи компромис с правото на свободно движение, което беше заплашено след референдума, проведен в страната на 9 февруари. Тогава швейцарците гласуваха за въвеждането на квоти за чужденците, които искат да работят там.  Решено е да започнат преговори за създаването на обща институционална рамка за двустранните отношения, се съобщава в комюнике на Европейския съвет. Отношенията между Евросъюза и Швейцария в момента се основават на сложна система, включваща над 120 споразумения. Дейвид О'Съливан, заместник на първия европейски дипломат Катрин Аштън, обаче предупреди, че няма да е възможно сключването на споразумение, докато не бъде уреден въпросът със свободното движение.

Поръчките за германската промишленост неочаквано са намалели през март на фона на рязък спад на търсенето от еврозоната. Според официални статистически данни промишлените поръчки са се свили с 2,8 процента спрямо февруари. Това е най-големият месечен спад от ноември 2012 година, отбелязва Асошиейтед прес.Анализаторите очакваха за март леко увеличение от 0,3 на сто, след като за февруари бе отчетен растеж от 0,9 на сто. Въпреки новите данни германското икономическо министерство твърди, че възходящата тенденция остава, но е възможно да отслабне.

Икономиката на Гърция навлиза в растеж, като за тази година темповете се очаква да бъдат 0,3 на сто, а догодина 1,9 на сто, след като през 2013-а растежът е бил минус 3,9 процента. Това показват данни от шестмесечния доклад за страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани днес от радио Атина. 

В доклада се казва също, че през 2013 г. Гърция е постигнала първичен бюджетен излишък и се е представила по-добре от очакваното.
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие препоръчва по-нататъшна финансова консолидация, за да бъде намалено равнището на държавния дълг на Гърция. 


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu



 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!