17 000 кандидати за 751 места в Европарламента

След почти едногодишна политическа и институционална подготовка и цял месец официална кампания  в Европейския съюз (ЕС) от утре до неделя настъпва моментът на истината. Резултатът от изборите за Европейски парламент (ЕП) се очаква с нетърпение не само заради нововъведенията в настоящата изборна кампания, но и заради това, че съставът на следващия парламент ще даде по-точен от което и да е социологическо проучване отговор на въпроса дали по пътя на възстановяването от финансовата и икономическа криза ЕС ще завие наляво към мерките за социална защита или ще остане в десния коловоз на тежките, но необходими реформи за растеж и заетост.
  Според списание "Юропиън войс" за 751-те места в Европарламента се състезават общо 17 000 кандидати от 524 партии. За повечето от тях кандидатурата на сегашните избори ще остане единствено бегла среща с голямата европейска политика, понеже, както и в националните избори, конкуренцията за попълване на депутатските места ще е основно между големите, традиционно ориентирани партии.

Европейският съюз няма геополитически амбиции на изток, иначе нямаше да сключва договори за асоцииране при условие за приемане на ценности и провеждане на реформи, заявява председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в интервю
за влиятелния германски регионален вестник "Райнише пост".

Ние не правим живота на нашите партньори лесен, както постъпва Путин, който предложи на Киев 15 милиарда евро без условия, за да откаже Виктор Янукович от подписването на споразумение с ЕС, подчертава Ромпой в отговор на въпрос дали предстоящото в края на юни подписване на споразумения за асоцииране на Грузия и Молдова с ЕС няма да бъде възприето от Москва като провокация.
  Санкциите срещу Русия не бива да се възприемат като инструмент за наказание, а като средство тя да бъде накарана
отново да седне на масата за преговори, коментира Херман ван Ромпой.

  Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, предупреди, че еврото би могло да изчезне, ако в ЕС не бъде извършена радикална промяна, предаде Франс прес.

Нуждаем се от радикални промени, защото в противен случай икономическото положение ще ни принуди, както и други европейски страни, да изоставим еврото и да се върнем към националните си валути, заяви Берлускони за Би Би Си. Според него небалансираната икономическа политика на ЕС заплашва оцеляването на еврозоната.



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!