Перспективата на победителите в европейските избори

Какво очакваме от победителите на Европейските избори - този въпрос коментира д-р Росен Димов - първият съветник на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Дурау Барозу.

 Д-р Димов е категоричен, че българските граждани са направили решителен избор, подкрепяйки  в сериозна степен ГЕРБ и по този начин давайки симпатиите си и към представителите на Европейската народна партия. Той подчертава, че еврокомисарят, когото ще излъчим, трябва задължително да бъде компетентен, надпартиен и патриот.
  Същевременно Росен Димов не пропуска да отбележи печалния факт, че в България е регистриран в най-големи мащаби  купен вот, корпоротивен вот и множество сигнали за безобразия в циганските квартали на различни градове. Събеседникът обвинява българските съдилища, че не прилагат европейското право. Той допълва, че българските граждани все още не използват достатъчно механизмите на ЕС- например съда в Люксембург. Споменава и темата за младежката безработица и важния проект на ЕС "Еразъм". На въпрос не трябва ли да има много по-строг контрол за това как точно се харчат средствата по тези програми, обяснява че големи надежди се възлагат и на формирането на европейска прокуратура, която се създава в момента и която се надява да бъде ефективен механизъм. Жан Клод Юнкер вече обеща нова система на правораздаване и нови стандарти. Няма да се допускат повече двойни стандарти и липса на санкции спрямо груби нарушения от страните-членки, убеден е Росен Димов.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!