Страни от ЕС споделят добри практики при работа с деца и младежи в риск

44% от децата в България живеят в риск, сочат официалните данни на европейската статистика. Това поставя страната ни сред първите в черната класация на Европа, където общият процент на децата и младежите в риск е 20 на сто.
   В рамките на съвместен проект с „Европейската академия във Флоренция” 10 български общини проучваха италианския опит и добрите практики за работа в центрове за деца и младежи в риск. Италия е една от старите държави-членки на ЕС, най-силно засегнати от настоящата икономическа криза и в същото време ситуацияга по отношение на социалния риск за уязвимите групи е сходна с тенденциите в България. Освен това двете страни попадат в една и съща европейска културна зона. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

От българска страна реализацията е на Фондация СЕГА. Люба Батембергска коментира в интервю, че от гледна точка на европейските цели рискът като понятие се разглежда в по-специална рамка, когато става думи за деца и младежи. Тя разказва видяното и споделеното при посещенията в Италия като посочва, че за успешното прилагане на добри практики е важен не толкова финансовият елемент, защото той се гарантира със средства на ЕС, колкото отношението на областните и общинските администрации към проблема.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!