Парламентарните групи в ЕП трябва да се сформират до края на юни

Европейският съюз обяви днес, че удължава с една година икономическите санкции срещу Сирия, включващи петролно ембарго и замразяване на авоарите на близки съюзници на президента Башар Асад. Мерките, които ще важат до 1 юли 2015г., засягат 179 души, свързани с насилствените репресии в Сирия и 53 организации, включително Централната банка на Сирия.

Европейският съюз изрази изключителна загриженост за политическите арести и цензурата в Тайланд, където миналата седмица беше извършен военен преврат. Само ясен план за завръщането на страната към демокрацията може да осигури продължаващата подкрепа на Европейския съюз, който е ключов търговски партньори на Тайланд, се посочва в официално изявление на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън. "Призоваваме военните да освободят всички задържани по политически причини и да отменят цензурата", посочва Аштън.

 С приключването на изборите за Европейски парламент, новоизбраните депутати трябва да формират наднационалните парламентарни групи в зависимост от политическите им възгледи. Групите трябва да бъдат съставени по края на юни, защото на първи юли е първата пленарна сесия. За да бъде призната дадена група, тя трябва да отговаря на определени изисквания: да бъде съставена най-малко от 25-ма депутати, които да представляват поне една четвърт от страните членки или 7 държави. Когато групата бъде създадена, участниците в нея трябва да уведомят председателя на Европарламента за нейното наименование, състав и лидер. Политическите групи играят важна роля в дневния ред на парламента, като избират неговия председател, заместник-председатели, председателите на парламентарните комисии и докладчиците. В предишния европарламент имаше общо седем групи, представляващи повече от 100 различни партии от 28-те страни членки. 



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!