Германският канцлер потвърди подкрепата си за Жан-Клод Юнкер


Германският канцлер Ангела Меркел потвърди подкрепата си за кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК. 

По този въпрос вече говорих в Германия и ще повторя тук, че Юнкер е моят кандидат за председателския пост на ЕК и искам той да бъде председател, каза Меркел на пресконференция след минисрещата на върха с колегите си от Великобритания, Холандия и Швеция.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че не одобрява процедурата, според която се предоставя на ЕП задачата да избере председател на ЕК. Премиерите на Швеция и на Холандия Фредрик Рейнфелд и Марк Рюте не коментираха темата на съвместната си пресконференция в лятната резиденция на шведския премиер, но заедно с Камерън те са против кандидатурата на Юнкер.

Еврокомисар Невен Мимица, отговарящ за правата на потребителите в Европа, се срещна с български гимназисти и учители, съобщават от представителството на Европейската комисия в България. Учениците са представили своето видео на тема "Предимства и недостатъци на пазаруването онлайн", с което са се класирали  на второ място в конкурса на ЕС "Потребителска класна стая" за 2014 г. По време на срещата комисарят е изслушал идеите на младежите за това как правилата за защита на потребителите могат да задоволят по-добре нуждите на новото поколение. Основното послание на  комисар Невен Мимица е, че за да бъде пълноценно законодателството за потребителските права, потребителите трябва да знаят правата си и да ги търсят ежедневно. В стремежа си да допринесе за постигането на тази цел комисар Мимица започва  информационната кампания на ЕС в България за повишаване на осведомеността на българските граждани за техните потребителски права и насърчаването им да ги прилагат активно.

Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай заяви, че е притеснена от резултатите на крайнодесните формации на изборите за Европейски парламент и осъди подбуждането към омраза в изказванията на някои партийни лидери във Франция и Германия.
В новия Европейски парламент ще има германски партиен лидер, който каза, че Европа е континент на бели хора и трябва да остане такъв, посочи Пилай, имайки предвид изказване на бившия лидер на Германската националдемократическа партия Удо Фойгт.
  В европарламента ще е също френски партиен лидер, сравнил миролюбивата молитва на мюсюлманите по улиците с военната окупация на страната му от нацистите, каза тя, говорейки за лидерката на френския Национален фронт Марин Льо Пен. В него ще има и италиански представител, обвинен в запалване на палети, на които са спели мигранти под мост,
заключи тя. Нави Пилай, която напуска поста си на 1 септември, също така осъди тежките нападения на религиозен или етнически признак, споменавайки убийствата в Еврейския музей в Брюксел на 24 май.
   

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!