Споразумение отваря вратата за отглеждане на ГМО в Европа

Европейските правителства дадоха политическото си съгласие за компромис, който оставя на страните членки избор дали да разрешат, или да забранят отглеждането на генномодифицирани организми на територията си. Решението беше постигнато на среща в Люксембург и ще трябва да бъде прието от Европарламента. Против мярката са се обявили единствено Белгия и Люксембург. Новата рамка позволява на всяка държава да забрани отглеждането на дадена генномодифицирана култура поради причини, различни от здравеопазването и околната среда. Страните, които са против, все пак ще трябва да разрешат транзита през територията си на подобни култури. Споразумението отваря границите на Евросъюза за отглеждането на ГМО.

Еврокомисарят, който отговаря за спорта - Андрула Василиу, обяви въвеждането на Европейска седмица на спорта. Първото подробно събитие ще се състои през септември 2015 година. Финансирането ще бъде по новата програма Еразъм плюс, а мероприятията в рамките на проявата ще бъдат координирани от Европейската комисия.Плановете за поставяне на акцент върху спортните занимания бяха обявени още през миналата година.  Според изследванията, близо 20% от децата в предучилищна възраст в Гърция са с наднормено тегло, в Испания този процент е 16 на сто, над 11% - в Белгия и почти 10 на сто - в Германия. В същото време проучване на университета в Гьотеборг показва, че родителите в страните от Северна и Централна Европа не са наясно, че децата им имат наднормено тегло, а около 40% от тях смятат, че те са прекалено слаби. 

Съдът на Европейския съюз разглежда случая на датчанин с наднормено тегло, заради който европейските работодатели могат да бъдат задължени да признаят затлъстяването за заболяване. Дания е поискала от съда да се произнесе по делото на тежащия 160 килограма Карл Калтофт. Мъжът е бил уволнен като детски възпитател заради пълнотата си. Делото е особено важно, защото решението по него ще бъде задължително в рамките на Евросъюза. В интервю Калтофт обяснява, че не възприема себе си като човек с намалени способности. Според него не е правилно някой да загуби работата си просто защото е пълен, ако може да я върши. Работодателят от своя страна посочва, че причината за уволнението е намаленият брой деца. Според експерт по въпросите на дискриминацията съдиите ще трябва да решат дали наличието на наднормено тегло ще води до някакви преференциални права, или ще оказва влияние само в случай, че човекът страда от допълнителни заболявания в резултат на затлъстяването. Ако съдът реши, че повечето килограми са болест, работодателите може да имат допълнителни задължения в бъдеще. Например, може да е необходимо те да запазват паркоместа за служителите си с наднормено тегло или да предвиждат специални офис мебели за тях. Освен това съдът ще трябва да се произнесе дали затлъстяването попада в обсега на директивата срещу дискриминация на работното място поради здравословни проблеми.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!