Сонет на Атанас Далчев ще представя България при откриването на Италианското председателстване на ЕС



Стихове на три езика - на родния на всеки поет, на италиански и на френски език от 28-те държави-членки на Европейския съюз ще отбележат арт-акцента на  Италианското председателство на ЕС.

Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип между държавите — членки на ЕС, на всеки шест месеца. През този шестмесечен период председателството ръководи срещи на всяко едно равнище в Съвета, като подпомага гарантирането на непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета.

 Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по три държави членки, наречени „тройки“. Тази система беше въведена с Договора от Лисабон през 2009 г. Тройката определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от 3-те държави изготвя собствена по-подробна шестмесечна програма. С края на този месец юни приключва 18 месечната програма на Съвета- председателстването на който е от настоящата тройка - ирландското, литовското и гръцкото председателство. Председателството работи в тясно сътрудничество с председателя на Европейския съвет и с върховния представител по въпросите на външните работи. Председателството подпомага тяхната работа и понякога от него може да бъде поискано да поеме някои задължения вместо върховния представител, като например да представлява Съвета по външни работи пред Европейския парламент или да ръководи Съвета по външни работи, когато се обсъждат въпроси от областта на общата търговска политика.

Следващ председател на Европейския съюз от 1 юли 2014 до края на годината ще е Италия. Италия отдавна е един от моторите на европейската интеграция. Тя е в челните редици на европейската политическа и икономическа интеграция. През 1951 г. Италия е една от шестте държави, които са подписват Договора от Париж и създават Европейската общност за въглища и стомана година по-късно. Въпреки че още през 2000 година правителство на Силвио Берлускони прие по-скоро евроскептична позиция, следващите премиери (Марио Monти, Енрико Лета и Матео Ренци) остават в линията на про-европейския подход.

Приоритетите на италианското председателство ще са в областта на сигурността, трансатлантическото споразумение ЕС-САЩ, заетостта, младежката безработица и енергийната политика.  Всички тези сериозни теми обаче не пречат началото на председателстването да се отбележи по италиански с празник на поезията от Италианския културен институт в Париж.

На поканата всяка страна да представи един свой поет със сонет на родния му език, на италиански и на френски, България ще се отзове с "Метафизически сонет" на поета Атанас Далчев. На 12 юни отбелязваме 110 годишнина от рождението на този изтънчев поет.

Изборът на неговото име и на "Метафизически сонет" съвсем не е било трудно, защото той е от най-големите имена в българската поезия.

"Метафизически сонет" е блестяща творба, която напълно удовлетворява изискванията за жанра и изискването произведението да е преведено и публикувано на италиански /през 1980 година/ и на френски/1967г./, каза Диана Игнатова, директор на Българския културен институт в Париж.

Изискването е сонетът да бъде на родния език на поета, на френски език и на италиански език. Италианският институт помоли всички да изпратят и аудио-запис с изпълнение творбата от самия поет или пък прочетен от друг. Аз се свързах с Райна Далчева, която беше любезна да ни предостави сонет, написан от нейния баща Атанас Далчев. Тя ни предостави превода на творбата на италиански и на френски език, които вече са изпратени на организаторите на проявата, заедно със снимка на Атанас Далчев и негова биография на френски език, допълни Диана Игнатова.

Допълнителен детайл е и връзката на Атанас Далчев с Италия. През 1926 Атанас Далчев година прекарва седем месеца при брат си, скулптора Любомир Далчев, в Рим, където слуша лекции по история на изкуството.  По-късно той заминава и за в Париж…Учи философия, което обяснява и избора на заглавието "Метафизически сюжет".

В звуковия файл може да чуете материала на Ирина Недева, разговора й с Диана Игнатова и архивните записи: на "Метафизически сонет", избран да представлява България на 3 юли, по време на събитията свързани с италианското председателстване в Италианския културен институт в Париж.

Можете да чуете и архивния запис от авторското изпълнение на стихотворението "Мълчание" на Атанас Далчев, което се пази в Златния фонд на БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!