ЕК предвижда бюджет от 16 млн. евро за допълнителни мерки в борбата с радикалните екстремисти


Европейската комисия съобщи, че обособява бюджет от 16 милиона евро за периода 2015-2018 г., който ще послужи за допълнителни мерки в борбата с радикалните екстремисти, готови да преминат към насилие и тероризъм. Утре в Брюксел предстои среща на експерти от цяла Европа, заети с работата срещу екстремистите. Експертите ще обменят опит и идеи за справянето с тези бойци, много от които са европейски граждани, заминали на джихад в Сирия. В някои държави от ЕС е направено много в борбата с насилието, причинено от екстремистите, но някои страни изостават, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. По нейните думи предизвикателството днес е да бъде намерен начин да бъдат спрени онези европейци, които искат да заминат и да се сражават в Сирия. Посоченият бюджет ще бъде използван за обособяването на център за обмен на информация и идеи срещу дейността на екстремистите, за съвети към техните семейства, както и за създаването на програми за превъзпитание на екстремистите и потенциалните терористи. В утрешната среща ще участват и специалисти от областта на технологиите, които ще представят идеи за следене и предотвратяване на радикализацията в интернет.

На фарса с номинацията за председател на Европейската комисия трябва бързо да бъде сложен край. Точно за поддръжниците на силна Европа е неразумно да се вкопчват в стратегията "Юнкер или нищо". Аргументите в подкрепа на Юнкер са силни, но съществуват и солидни контрааргументи, които трябва да бъдат взети предвид при вземането на решение. Това пише Хенрик Ендерлайн -професор по политическа икономика в берлинската Школа по политическо управление "Херти" и директор на Института "Жак Делор" в Берлин.

За статуса на Великобритания в рамките на ЕС трябва да се преговаря. Резултатът би могъл да бъде нова форма на членство, чиито детайли подлежат на уточняване. Тези преговори ще трябва да се проведат тъкмо от ЕК. Затова за проевропейски настроените скептици по въпроса за Великобритания вероятно би било препоръчително да не залагат на провокативно решение за

председател на Европейската комисия. Трудното претегляне на аргументите "за" и "против" Юнкер не бива да бъде оставено само на държавните и правителствени ръководители, смята професор Хенрик Ендерлайн. Защо председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и представителите на двете големи фракции в Европейския парламент, които се очертава да действат по подобие на германската "голяма коалиция", да не направят една тристранна група, която да заседава открито и след това да предложи общ кандидат, пита професорът.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!