САЩ искат облекчаване на вноса на ГМО в търговското споразумение с Европа


Планираното споразумение за свободна търговия между Европа и Съединените щати трябва да изчисти несъврзаните с науката пречки пред продажбата в Европа на много генетично модифицирани култури и меса, обработени химически. Това заяви американският министър на земеделието Том Вилсак. Вашингтон и Брюксел се опитват да постигнат най-големия икономически пакт в света, който според привържениците му ще донесе ползи за икономиките на двете страни в размер на 100 милиарда долара годишно. След година на преговори обаче, селското стопанство се оказа една от най-трудните области. Европейският съюз отказва вноса на месо, третирано с хормони и обявява, че няма да отвори лесно пазара си за ГМО култури. До момента Европа е дала разрешение за внос на 50 от общо 450 генномодифицирани вида, но търговците на дребно почти не продават подобни храни заради силното обществено противопоставяне.  Според Том Вилсак не е приемливо нови видове да имат достъп до пазара след четири години, след като са получили разрешение от Европейската агенция за безопасност на храните. Срокът в Съединените щати за подобно нещо е 18 месеца. Вилсак каза още, че американското правителство е силно загрижено от предположениета, че ГМО продуктите носят рискове за хората. По думите му подобни твърдения не се базират на науката. 

Европейската комисия обяви, че приема предложения за проекти  по програма, посветена на промените в климата. Тя ще предостави над 44 милиона евро през тази година за разработването на новаторски начини за справяне с предизвикателствата в областта. Програмата е част друга по-голяма по проблемите на климата, по която за следващите седем години са заделени 864 милиона евро. Крайният срок за кандидатстване е 16 октомври.

44% от британците искат да останат в Европейския съюз срещу 36 на сто, които са против, показва проучване на общественото мнение. Това е най-високият процент  на одобрение от 2010 година насам. В проучването се задава  и въпросът как биха гласували хората в случай че премиерът Дейвид Камерън успее да предоговори отношенията на Лондон с Евросъюза. 25% от британците казват, че биха искали страната да остане в общността.  Макар броят на отгворилите положително в този случай да е по-нисък, това  отново е най-високият процент на одобрение до момента.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!