Газовата заплаха над сигурността на Европа коментира евродепутатът Владимир Уручев

“Европа може да се сблъска с недостиг на газ тази зима.”  Това заяви еврокомисарят  Гюнтер Йотингер, след като  този понеделник Русия спря газа за Украйна.  Уверенията и от двете страни са, че ще продължат да изпълняват задълженията си към европейските потребители. Но това не обезпечава енергийната сигурност на Европа на този етап- коментира  евродепутатът Владимир Уручев.

Според Владимир Уручев ситуацията е много сериозна. Европа е застрашена от дългосрочно прекъсване на газ от Русия, който минава през Украйна. Останалите връзки минават през Северен поток и Беларусия, но там капацитетите не са достатъчни.Конфликтът Русия-Украйна, не може да се реши в кратки срокове, защото има геополитически интереси.

Проблемът със снабдяване на Европа с газ може да възникне, ако до зимата Украйна не запълни хранилищата си с газ, а този газ може да се вземе само от Русия и точно тук е конфликтът, защото двете страни не могат да се договорят.

Възможно е да има спиране на газовите доставки, ако започнат отново спорове дали има кражба на газ от страна на Украйна, както това вече се е случвало през 2006 и 2009, и е вероятно Русия да спре доставките. Най-вероятно е това да стане след няколко месеца.

Алтернативните възможности за Европа на този етап не са осигурени, защото не са построени връзките и не е възможно да се транспортира газ във всички посоки, включително и за най-уязвените страни, а те са в Източна Европа.

Предстоят преговори във формат ЕС-Русия-Украйна и това дава надежда, че компромис и решение ще има- смята Владимр Уручев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!