ЕК обяви, че Литва е готова да приеме еврото от 1 януари догодина


Еврокомисията обяви, че Литва е готова да приеме еврото от 1 януари догодина. Това стана с публикуването на така наречения Доклад за конвергенцията или по-точно за съвместимостта на икономиките на 8 държави-членки с икономиките на страните от еврозоната.

Литва вече е изпълнила всички критерии за конвергенция и Комисията ще предложи Съветът на министрите на ЕС да вземе решение за приемането й в еврозоната от 1 януари 2015 г. Това е експертната позиция Еврокомисията -  една от институциите, които решават кой може и кой не може да ползва еврото като своя валута. Така, след Естония и Латвия през 2011 и 2014-та, третата им Балтийска съседка, също се присъединява към по-тесния финансов кръг от засега 18 държави, които участват в паричния съюз.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по паричните въпроси  Оли Рен  подчерта колко успешна е била икономическата трансформация и реформите в Литва:

Приемането на Еврото ще бъде тежко извоювано и заслужено постижение за Литва и нейния народ. Това е награда за не само за политическите действия на трите прибалтийски републики в навечерието на финансовата криза - това е знак за техния забележителен икомически и демократичен преход след като си върнаха независимостта през онова драматично лято на 1991г., което все още помним или поне аз го помня. Приемането на Литва в ЕС преди 10 години заедно с решителните реформи доведе до учудващ ръст на просперитета на литовците. БВП на глава от населението беше едва 35 на сто от средното равнище за държавите в Евросъюза. Днес той се прогнозира на 78% спрямо средноевропейския брутен продукт за следващата година.

Технически за присъединяването на Литва към еврозоната догодина е нужна и благословията на финансистите от Европейската централна банка, както и окончателно решение на евро-министрите до края на лятото.

Междувременно докладът на Комисията зарглежда състоянието и на останалите членки на Евросъюза, които все още ползват националната си валута - това са България, Чешката република, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Тези страни са задължени по договор рано или късно да приемат общата европейска валута, за разлика от Дания и Великобритания, които са си извоювали изключения от това правило в договорите си.

Само, че икономиките на 7-те страни още са твърде слаби и недостатъчно съвместими с тези на държавите от еврозоната, смята комисарят Рен. Нещо повече - освен Румъния, официално, нито една от тях дори не си е поставила амбицията да кандидатства за еврото.

Нито една от страните още не е влязла в ЕРМ-2 - механизма за обменен валутен курс. Разбира се, ако има поставени цели за дата на присъединяване, това би помогнато за стимулирането на икономическите реформи и обществена подкрепа. Но тези поставени срокове трябва да са надеждни и да се подплатят с реални политически ангажименти от правителствата, каза още Оли Рен.

България мълчи по въпроса, а наскоро вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че има доста неща да се плащат, за да си купим билета за еврозоната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!