Молдова ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС


За първи път в историята на ЕС ще има отделен комисар по въпросите на имиграцията. Причината е притока в южните европейски страни на имигранти от Близкия изток и Северна Африка, съобщи в интервю за белгийски медии номинираният за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.
След като назначаването на Юнкер бъде утвърдено от Европарламента на 16 юли, той ще трябва до края на септември да представи новия състав на Еврокомисията, в който ще влязат 28 души - по един комисар от всяка страна-членка.
Комисията ще се заеме с решаването на проблема за масовия приток на имигранти, засилил се особено през последната година.Освен това ще се търсят възможности за равномерно разпределяне на имигрантите на територията на целия евросъюз.

Създаването на Европейския банков орган и предприетата от еврокомисията реформа на банковия сектор са важни стъпки в отговор на финансовата криза. Изводът е записан в доклад на Европейската сметна палата. Като аргумент е посочено, че Европейският банков орган е осигурил началото на нова регулаторна и надзорна система за сектора. В същото време Европейската сметна палата посочва и недостатъците в трансграничния банков надзор, оценката на устойчивостта на банките в Евросъюза и насърчаването на защитата на потребителите.

Парламентът на Молдова ратифицира  споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Документът бе подписан на 27 юни в Брюксел, а в молдовския парламент получи подкрепата на  управляващата Коалиция за проевропейско управление и от редица независими депутати. Президентът на страната изрази надежда, че разногласията по ключовия въпрос за отношенията с ЕС скоро ще бъдат преодолени.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!