Еврокомисията не е контролирала изчисляването на субсидиите за земеделие


Европейската комисия не е направила достатъчно по отношение на контрола за това как европейските страни изчисляват субсидиите за земеделие, се казва в доклад на Европейската сметна палата. Някои фермери са получили сериозно подпомагане по схемата  за единни плащания - режим на субсидиите, въведен през 2005 година. В периода 2010-2012 година сумите по програмата са възлизали на 4 милиарда и 200 милиона евро, което е повече от половината от бюджета на Евросъюза за земеделие и развитие на селските райони. Някои страни като Испания  са манипулирали изчисленията за да увеличат годишните плащания по схемата, се казва в доклада. Така всяка година испанските фермери са получавали 29 милиона евро повече, отколкото е трябвало. Подобно е положението в Гърция, Италия и Холандия. Според Европейската сметна палата изкуственото завишаване на плащанията е създало неравнопоставеност и дискриминация спрямо стопаните от страни, които са кандидатствали коректно по програмата.  Одиторите смятат, че подобно завишаване е било възможно, тъй като Европейската комисия не е създала ясни правила за това как се прилага системата за единните плащания и не е упражнявала никакъв контрол след като схемата е била въведена, комисията
Сегашните плащания ще бъдат заменени с нова схема през 2015 година.

Политиките на Европейския съюз за миграцията поставят живота и правата на хората в опасност, предупреждава "Амнести интернешънъл" в свой доклад, посветен на нарушаването на правата на имигрантите в Европа.  Според организацията европейската политика по  миграция и граничният контрол пречат на бежанците да получат достъп до убежище в общността и ги излагат на риск.
"Амнести интернешънъл" посочва, че бежанци и мигранти, които стигат до европейските граници, рискуват да бъдат изтласкани обратно. Организацията е документирала случаи, при които гранични служители в България и основно Гърция,  гонят хора през браздата. Изтласкването е незаконно, тъй като лишава бежанците  от правото им да търсят убежище и обикновено е придружено с насилие и дори заплаха за живота. Правозащитниците цитират данни на Агенцията за бежанците на ООН, според които днес има повече разселени хора, отколкото когато и да било друг път след края на Втората световна война.  Евросъюзът обаче, вместо да облекчи, още повече утежнява тази хуманитарна криза.
"Амнести интернешънъл" отбелязва и че стотици хора умират в морето, докато се опитват  да достигнат европейските брегове. Според правозащитниците на бежанците трябва да се осигурят повече начини за безопасен и законен достъп в Европейския съюз, така че да не са принудени да се впускат в опасни пътувания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!