Европейски наръчник за безопасност на журналистите


 "Наръчник за безопасност на журналистите" - нова версия на документа, създаден от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Наръчникът, който е достъпен онлайн на английски и руски език, е дело на медийния експерт от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) Уилям Хорсли.

Наръчникът включва очерк на задълженията спрямо сигурността на журналистите, които са поели страните като членки на ОССЕ, както и международното законодателство в тази област. Също така са събрани добри практики по отношение на законодателната база. Разширеният вариант на документа е в отговор на нарастващата тенденция за налагане на репресии върху журналистите и посегателствата срещу тяхната независимост в държавите част от ОССЕ.

Според Кристина Христова - председател на Асоциацията на европейските журналисти в България документът е полезен и  приложим като добри практики, които могат да бъдат взамиствани, въпреки че България не попада в обсега на този наръчник. Пак според нея най-голямата опасност пред българските медии в момента е автоцензурата. Темата за автоцензурата е част от един по-широк обществен разговор за употпребата на медиите от властта.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!