Механизъмът на присъединяване на България към европейския банков надзор

След банковите сътресения у нас, политическите сили се обединиха около решението, че на България е необходим европейски банков надзор.

Още в началото на седмицата президентът Росен Плевнелиев заяви, че има пълен консенсус незабавно да започне процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС.

Какви са стъпките за тази процедура и как може да се осъществи тя – на въпросите отговаря бившият еврокомисар Меглена Кунева. 

Първата крачка е да си отговорим на въпроса: „Искаме ли повече Европа в България и вярваме ли, че чрез европейските институции като европейския банков надзор и присъствието на Европейската централна банка като част от този надзор – вярваме ли, че можем да решим българските проблеми” – заяви Меглена Кунева.

Важното е да нямаме съмнения в това правилно решение ли сме взели. Дали няма да си изгубим суверенитета, защо ни е тази бюрокрация, ние не сме част от еврозоната – за какво ни е тогава банковият надзор на Европа и т. н.

Така че аз много държа на нашата решителност в отговора на първия въпрос – трябва ли ни европейски банков надзор в България? И когато си кажем „да”, да не се връщаме после назад.

Иначе „как” – е доста лесно. Ние даваме една декларация, че искаме да се съобразяваме с правилата на европейския банков съюз, че макар да не сме част от еврозоната, се съобразяваме с нея. И при нужда пак по наше желание можем да поканим на одит за състоянието на нашите банки” – разяснява Меглена Кунева.

Българската народна банка съобщи, че вече е осъществила контакт с изпълнителния съвет на Европейската централна банка за стартиране на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на ЕС.

По отношение на Корпоративна търговска банка вече стана ясно, че ще бъде направен международен одит, а и БНБ ще поиска становище от европейския банков надзорен орган дали се е справила ефективно със ситуацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!