ЕК представя инициативата "Бърз път към иновации"


Чешкият министър на на регионалното развитие Вера Юрова е кандидатът на страната за европейски комисар, обяви премиерът Бохуслав Соботка. След среща с лидерите на трипартийната левоцентристка коалиция, Соботка посочи, че номинирането на жена увеличава шансовете на Прага да получи значим портфейл в следващата Европейска комисия (ЕК). 49-годишната Юрова е заместник-председател на партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) на министъра на финансите Андрей Бабиш. Завършила е  философия и право, говори английски и руски и има голям опит в управлението на европейските фондове. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер очаква номинациите на страните - членки за еврокомисари до края на месеца. Новата ЕК трябва да бъде гласувана през октомври в Европейския парламент и да встъпи в длъжност в началото на ноември.

Европейската комисия представя днес новата пилотна инициатива „Бърз път към иновации“ (БПИ) с бюджет 100 милиона евро, както и пет награди за иновации по линия на програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ с бюджет 80 милиарда евро.

Инициативата ще подпомага европейската икономика, като предоставя безвъзмездно пари за иновиращите предприятия и организации, които са на прага да превърнат обещаващите си идеи в пазарни продукти. Материалните награди ще насърчат техническите нововъведения с голямо обществено значение. С днешното съобщение се потвърждава и бюджетът на програмата „Хоризонт 2020“ за догодина - възлиза на 7 милиарда евро.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!