Увеличават се европейците с положително отношение към ЕС, сочи проучване


Европейската комисия избра 106 ключови проекта за подобряване на Трансевропейската транспортна мрежа, за които ще бъдат отпуснати над 320 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие. Проектите, които ще получат европейско финансиране, са насочени към по-бързото завършване на европейската транспортна мрежа, както и към ограничаване на негативното влияние на транспортния сектор върху околната среда. Еврокомисарят по транспорта Сим Калас коментира, че избраните проекти ще допринесат за безпроблемното движение на стоки и хора в ЕС.

  Икономиката на Испания е отбелязала най-големия си ръст от 6 години насам, сочат данните на испанския статистически институт. Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 0,6% за периода април-юни, спрямо първите три месеца на годината и с 1,2% на годишна база, което е най-големият ръст от 2007 г. насам. Анализатори очакваха ръстът на БВП за тримесечието да не надхвърли 0,5%. Министърът на икономиката Луис де Гиндос прогнозира, че икономическият растеж на Испания ще достигне 1,5% през тази година.

 С 4 процента нараства броят на гражданите на ЕС, които имат положително отношение към Съюза. Това става ясно от първите резултати от пролетното изследване на общественото мнение в Общността. Вече 35 на сто от хората в ЕС имат положително отношение към него, което е нарастване с 4 пункта в сравнение с есента на 2013 г. Средно 56 процента от европейските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на ЕС. Най-голям оптимизъм са изразили малтийците, румънците и литовците. Изследването показва още, че най-сигурни във влиянието си върху европейските решения са гражданите на Швеция, Дания и Холандия.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!