Роумингите за ЕС ще продължат да поевтиняват

Вече месец са в сила новите по-ниски цени за изтегляне на данни от мобилен интернет на територията на Европейския съюз. Намалението е благодарение на Европейската комисия и е от над 50%. Това улеснява използването на електронни пътни карти и електронна поща, гледането на видеоклипове и участието в социалните мрежи, докато пътуваме навсякъде в Европа. С над 20% поевтиня и роумингът за телефонните разговори и текстовите съобщения. 

Високите такси за услугите започнаха да спадат от 2007-а насам, след като ЕС предприе действия в тази посока. В резултат на това таксите за роуминг през тази година са с 80—90 % по-ниски в сравнение с 2007-а. Европейската комисия разработва и нови правила, според които таксите да отпаднат въобще. Предложеният от Комисията регламент за изграждането на мрежа с континентални размери ще сложи край на тези плащания и ще гарантира отворен и неутрален интернет, както и по-добра закрила на ползвателите на мобилна и широколентова връзка. Членът на Комисията за регулиране на съобщенията в България Константин Тилев посочи, че тенденцията на спад на цените за трансфер на данни и разговори ще продължи, каквото намерение заяви новият председател на ЕК Жан - Клод Юнкер.

 Наскоро Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар, отговарящ за Програмата за цифровите технологии, заяви: „Този огромен спад в цените за роуминг на данни ще бъде от голямо значение за всички нас през това лято. Това обаче според нея не е достатъчно. Тя се надява до края на тази година да се постигне съгласие таксите за роуминг напълно да отпаднат — Европейският парламент вече одобри това, така че сега окончателното решение зависи от държавите членки. Анализите показват, че ако роумингът се отмени, телекомуникационните компании ще спечелят 300 милиона нови клиенти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!