ЕС увеличава помощта за населението в Източна Украйна


ЕС увеличава хуманитарната помощ за засегнатото население от сраженията в Източна Украйна с допълнително финансиране от 2.5 милиона евро в помощ на най-уязвимите хора и  вътрешно разселените лица за осигуряване на подслон, храна, вода и закрила в подготовка за предстоящата зима.

"Призовавам страните в конфликта да улеснят работата на хуманитарните организации", добави еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, а в интервю за Ройтерс заяви, че руската помощ за Източна Украйна трябва да бъде проверена и доставена от Международния комитет на Червения кръст, за да е сигурно, че няма да бъде използвана за политически цели.

Европейската комисия предлага да предостави на  Испания  над един милион евро от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, за да помогне на 300 съкратени работници в металургията в региона на Валенсия да намерят нови работни места.

Вчера Еврокомисията изпрати възраженията си във връзка с предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара за електрическа енергия на едро в България на „Български енергиен холдинг“. Комисията откри официална процедура на 27 ноември 2012 г., за да разследва дали БЕХ злоупотребява с господстващото си положение.  В отделно разследване Комисията проучва дали БЕХ и  дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ препятстват свои конкуренти да получат достъп до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Тази втора официална процедура беше открита през юли 2013 г.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!