Владимир Уручев: Русия доста умело подбра отговора си на санкциите, които ЕС наложи


Европейската комисия предупреди, че фермерите, пострадали от руските ограничителни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации от Европейския съюз. В момента все още се прави анализ на обхвата на тези мерки и потенциалните последици от тях, както и оценка "продукт по продукт" какви възможности може да бъдат намерени на други пазари, обясни говорителят на еврокомисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт. Уайт припомни, че според новите правила за селскостопанската политика комисията разполага с повече гъвкавост и с повече възможности да подпомогне фермерите при пазарни кризи, ако се прецени, че има основание за това. Говорителят обясни, че въпросът ще се обсъжда в четвъртък на експертно ниво с представители на държавите-членки. Дотогава, по думите му, се очаква да има по-пълна картина на ситуацията, но въпросът за евентуалните компенсации ще отнеме повече време.

  По данни на европейската статистическа агенция Евростат на Русия се падат 10% от целия износ на земеделска продукция на 28-те страни на ЕС. Общата стойност е около 11 милиарда евро. Ако целият обем на тази продукция остане в Европа, това може да доведе до срив на цените и фалит на някои земеделски стопанства. Някои страни от ЕС, като Гърция, вече обявиха, че ще подкрепят фермерите си.

"Русия доста умело подбра отговора си на санкциите, които ЕС наложи", това каза в рубриката "Евранет +" евродепутатът Владимир Уручев. Той посочи, че не е виждал анализ на евентуален руски отговор и в какви сектори ще бъде, но уточни, че има възможност част от продуктите да бъдат изнасяни във вид на консерви. Според него не могат да бъдат намерени бързо други пазари. По думите му ЕС трябва да търси пазари за продукцията, но това трябва да прави и всяка отделна страна. "Трудно е да кажа, че санкциите към Русия ще отпаднат. Те са въведени заради Украйна, а там не виждаме положително развитие, така че този вариант засега няма да бъде разглеждан", каза още Уручев.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!