С 0,3% се е свило промишленото производство в еврозоната през юни спрямо май


Промишленото производство в еврозоната се е свило с 0,3 процента през юни спрямо май, когато бе отчетен спад от 1,1 на сто, съобщи Евростат. Анализаторите очакваха скромно възстановяване от 0,4 на сто през юни. На годишна основа промишленото производство е останало без промяна. В целия ЕС промишленото производство се е свило с 0,1 процент през юни спрямо спад от 1,1 на сто през май. На годишна основа показателят бележи растеж от 0,7 процента, посочва Евростат. Българското промишлено производство се е свило с 1,3 процента на месечна основа през юни спрямо спад от 1,2 процента през май. На годишна основа производството е нараснало с 0,6 процента. Най-голям спад на промишленото производство на месечна основа е отчетено в Ирландия - 16,5 процента. Най-голямо увеличение има в Малта - 5,2 на сто.

Върховният комисар на ЕС за външната политика Катрин Аштън е готова да свика специална среща на външните министри още тази седмица. На форума се очаква да бъдат обсъдени конфликтите в Ирак, Украйна и Газа. Франция и Италия, която в момента председателства блока, настояват за такава среща. Източник от външното министерство на Италия заяви, че заседанието може да се проведе най-късно в понеделник или вторник.

Европейската комисия отпусна допълнителна помощ от 3 милиона евро за Афганистан в помощ на засегнатите от наводненията, както и за хората, търсещи убежище от военните операции в Пакистан. Така общата хуманитарна помощ за двете страни възлиза на 76.5 милиона евро за 2014 г. "Конфликтите и несигурността в доставката на храните поставят в хуманитарна нужда милиони хора в Пакистан. В Афганистан, който непрекъснато е разтърсван от конфликти и несигурност, силните наводнения и конфликта, надхвърлящ границите на Пакистан, са допълнителен товар. Жизнено важно е да осигурим защита на най-уязвимите слоеве, особено на жените, децата и възрастните хора, като им осигурим помощта, от която те отчаяно се нуждаят", каза еврокомисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и отговор при кризисни ситуации Кристалина Георгиева.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!