Инфлацията в еврозоната е намаляла до 0.4% през юли


Инфлацията в 18-те държави от еврозоната е намаляла до 0.4 на сто през юли, достигайки най-ниското си равнище от 2009 г. насам, далеч от целта на Европейската централна банка от малко под 2%. Спадащата инфлация носи риск от намаляване на цените, така наречената дефлация. Това възпира потребителите да купуват стоки, надявайки се, че цените ще паднат още повече. Тогава намалява потреблението, компаниите ограничават инвестициите, увеличава се безработицата и се получава порочен кръг, който може да повлече надолу цялата икономика. Според Европейската централна банка обаче подобни опасения са неоснователни. В най-новото си проучване банката цитира редица респонденти, според които инфлационното дъно вече е достигнато в по-малка или по-голяма степен. Очаква се инфлацията тази година да бъде 0.7 %, да достигне 1.2% през 2015-а и да се увеличи до 1.5 на сто през 2016-а.

Лихвите по 10-годишните германски облигации днес за първи път спаднаха под равнището от 1 процент. Германските ценни книжа играят ролята на убежище за инвестиции в случаите на напрежение в еврозоната. Данните за свиването на германския брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на годината и слабостта на други големи европейски икономики като Италия, вероятно ще разпалят нови опасения за възстановяването в еврозоната, отбелязва Ройтерс.

Икономиката на Гърция трябва да се развива с темпове, които да са поне с два-три процентни пункта по-високи в сравнение с останалите държави от еврозоната, така че до десет години тя да се доближи до нивата от 2009 г., смятат анализатори от гръцката Юробанк. Евентуалният край на "Голямата рецесия" в Гърция не означава, че жизненият стандарт на средния грък се подобрява, а че стандартът му просто спира да се влошава, смятат от Юробанк. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!