Възможностите пред страната ни след сключването на споразумението с ЕК за партньорство за периода 2014-2020г.

Европейската комисия сключи споразумение за партньорство с България, определящо стратегията за оптимално използване на европейските структурни и инвестиционни фондове. То открива пътя към инвестиране на общо 7.6 милиарда евро финансиране на политиката на сближаване в периода 2014 - 2020 година. България също така получава 2.3 милиарда евро за развитие на селските райони и 88 милиона евро за рибарство и морско дело.

Това е един огромен успех, независимо от динамичните политически събития в страната ни, постигнато с усилията на няколко правителства“, заяви ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев. „В този период за първи път средствата, които получава всяка една от страните членки, са обвързани с качеството и устойчивостта на реформите в секторите, получаващи финансова подкрепа, т.е. през 2016 година се предвижда един преглед на изпълнението и разписването на оперативните програми и доколко те действително гарантират устойчивостта на реформите. Именно това е водещото условие доколко средствата ще бъдат отпуснати в пълна степен за дадена страна членка“, заяви също така Огнян Златев.

През този седемгодишен период ще можем да решим по-голяма част от проблемите на общините. Необходимо е обаче сериозно стиковане между общините и държавата, тъй като ще има необходимост и от съфинансиране“. Това каза относно приоритетите и поставените цели пред общините във връзка с Партньорското споразумение кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и допълни, че инвестициите на Европейския съюз ще помогнат на общините в борбата с безработицата и ще допринесат за повишаване на икономическия растеж, подобряване на инфраструктурата и развитие на селските райони.

Предаването "Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!