Европейски и национални мерки срещу вируса ебола



Две противоположни заглавия описват европейските здравни тревоги: "Ебола влезе в Европа"  е първото тревожно заглавие по повод хоспитизирането на  испанския свещеник докаран от Либерия, а другото заглавие, което звучи успокоително е "Ебола не е заплаха за Европа".

Каква реално е ситуацията и какви мерки се взимат на европейско и национално ниво? Това е темата ни днес в Евранет плюс.

Пациент, наскоро завърнал се в Хамбург от столицата на Сиера Леоне - Фрийтаун и потърсил в събота медицинска помощ, може би има заболяване, причинено от вируса на ебола, пише германската преса. До сега този смъртоносен вирус не е засичан в Германия. 28-годишният мъж пристигнал от Африка в Германия, минавайки през Париж. Ако тази информация се потвърди, Германия ще стане втората страна в Европа, която поема за лечение пациент с тази смъртоносна болест. Миналият четвъртък в Испания докараха от Либерия 75-годишният свещеник Мигел Пахарес и монахинята Хулиана Боноа Бое, която има двойно – гвинейско и испанско гражданство.

Според последни данни на Световната здравна организация броят на жертвите на епидемията е достигнал 961 души. Заразените с опасната болест, за която няма ваксина, са 1779 души. В епицентъра на епидемията, която започна в Западна Африка през декември 2013 г., са три съседни страни - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия

В петък европейският комисар по здравеопазването Тонио Борг излезе със становище, че заплаха от ебола за ЕС за момента няма. В специалното становище на еврокомисаря обаче се казва, че Комисията работи по подготовката и координацията на управлението на риска, заедно с държавите-членки и с подкрепата на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и СЗО. Комитетът по здравна сигурност на ЕС (EU Health Security Committee), създаден по силата на Решението на Европейския парламент и на Съвета относно сериозните трансгранични заплахи за здравето координира обмена на информация и координиране на готовност, в отговор на Ебола в ЕС. Информацията за всички посетители на засегнатите райони вече е на разположение и се актуализира редовно.

Еврокомисията също така е активна в Западна Африка, и Кристалина Георгиева, европейски комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, наскоро обяви, увеличаването на финансиране от ЕС в отговор на избухването на епидемията. (Виж IP-14-891).

ЕС ще отпусне 2 млн. евро за справяне с епидемията от ебола в Западна Африка, съобщи Франс прес. Така общата сума, дадена за борба със заразата, става 3,9 млн. евро.

  Какво означава един вирус да е класифициран като "извънредна международна заплаха за общественото здраве", каквато е дефиницията на СЗО питаме  проф. Камен Плочев – ВМА.  Началникът на Клиниката по инфекциозни болести проф. Камен Плочев е автор на над 150 научни публикации и монографии в авторитетни международни и български издания.  През 2000 г. Проф. д-р Плочев е избран за член на Националния експертен съвет по СПИН и полово предавани болести, както и за член на Европейското дружество по инфекциозни болести и микробиология. Проф. д-р Плочев има научни публикации и монографии по проблемите на особено опасните инфекции, СПИН, Грип, Биологично оръжие и имунитета.

Българските власти са направили всичко необходимо, за да предотвратят евентуалното разпространение на вируса Ебола, заяви пред "Хоризонт" професор Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинската академия. Лекарите са в готовност да изолират и заразени, ако това се наложи: 

Трите неща, които трябваше да бъдат направени, са направени. Първо – имаме непрекъснат поток на информация. На второ място – имаме готови и обучени екипи. На трето място – имаме място за изолация. Там, където евентуално, недай си Боже, би се наложило да изолираме тази болест, имаме и костюмите, имаме всичко, което имат и останалите колеги, нямаме това, което нямат и те – лекарства.

Професор Плочев е предложил българските власти да закупят и специална носилка за транспортиране на заразно болни. Някои медии и някои политици побързаха да говорят за заплаха от ебола във връзка с бежанците.

Доколко оправдано е това, питаме д-р Д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. Според нея вирусът Ебола няма как да стигне до България чрез бежанския поток.

Хората не трябва да се тревожат, че заразени с Ебола бежанци ще достигнат до България, каквито коментари се появиха, каза д-р Мира Кожухарова, национален консултант по инфекциозни болести. Причината за това е, че бежанците обикновено пътуват по суша и това им отнема много време: 

Мисля, че в това отношение е напълно излишно да се правят коментари и да се тревожи излишно населението с един проблем, както подчерта комисар Борг, все още е проблем само на готовност, само за приемане на единични случаи на граждани на ЕС.

Целият материал на Ирина Недева по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!