Еврокомисарят по правосъдието критикува "Гугъл"


Еврокомисарят по правосъдието Мартин Райшертс обвини интернет гиганта "Гугъл", че води кампания срещу европейско решение в полза на защита на данните. През май Съдът на Европейския съюз заключи, че търсачката трябва да премахне линковете към всяко съдържание, което  не е адекватно, не е уместно или вече не е подходящо. Ако "Гугъл" не се съобрази, той е заплашен от глоба. Решението се базира на законодателството за защита на данните от 1995 година, което трябва да бъде преразгледано до края на тази. От май досега търсачката е получила над 250 хиляди искания за премахване на информация от европейските й услуги. Компанията, която контролира над 85 процента от европейския онлайн пазар, се опасява, че промените ще доведат до лавина от такива искания. Според Мартин Райшертс обаче не това не е така. По думите й решението на съда не дава пълно право на хората и организациите да премахват съдържание от интернет само защото го смятат за неподходящо.

Литовското правителство и представители на местните власти и бизнеса подписаха меморандум за добри практики при приемането на еврото. Документът ще служи за основа на защитата на гражданите на страната при преминаването й към единната валута. Основната му цел е да съдейства за справедливото превръщане на цените на стоките и услугите. За нарушителите са предвидени глоби. Към документа се присъединиха 37 асоциации, над 40 общини и близо 250 фирми, като той е отворен за всеки желаещ.
Литва трябва да приеме еврото на 1 януари догодина. Преди включването на съседните Латвия и Естония към единната валута, там също действаха подобни документи.

Великобритания си възвръща статута на световен производствен център и в момента е едно от най-евтините места за изработка на стоки в Западна Европа. Това показват заключенията на една от водещите консултантски групи в света. Според тях Обединеното кралство засилва конкурентоспособността си до такава степен, че надминава редица източноевропeйски държави като Полша и Чехия. Анализът показва, че през последното десетилетие разходите за заплати на Острова са се увеличили с 16 процента. Във Франция за същия период те са нараснали с 52, а в Италия с 62 на сто. При други държави конкурентоспособността се подкопава от липсата на гъвкавост в трудовото законодателство и недостатъчните инвестиции в технологии и инфраструктура. Консултантската група посочва като други големи плюсове на Великобритания гъвкавия трудов пазар и ниските корпоративни данъци.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!