Негативно влияние на международната обстановка върху доверието в германската икономика


Доверието на германските потребители се понижи за първи път от над година и половина на фона на засилващите се опасения за икономиката, информира ДПА, цитирайки публикуваните днес резултати от проучване на Нюрнбергският институт за пазарни проучвания Ге еф Ка (GfK). През септември индексът на потребителското доверие в най-голямата европейска икономика е 8.6 пункта спрямо 8.9 пункта през август.

Ескалацията на конфликтите в Ирак, Израел и Източна Украйна, както и постепенното ускоряване на спиралата на санкциите срещу Русия също оказаха негативно влияние върху изключително оптимистичните по-рано икономически очаквания на германците, посочват експертите. Свиването за септември е първият спад на показателя от януари 2013 година.

 "Алтернатива за Германия" изглежда е на прага да спечели първите си места в провинциален германски парламент, в момент, когато се превръща от партия, концентрирана върху една-единствена тема - евроскептицизма, в движение за ред и законност, което може да подкопае консервативната хегемония на канцлера Ангела Меркел. В три източни провинции в идните седмици ще бъдат произведени избори: в Саксония на 31 август,  в Тюрингия и Бранденбург на 14 септември. Алтернатива за Германия има шанс да спечели места и в трите. Макар да е на по-малко от 2 години, партията успя да влезе в Европейския парламент през май и сега е на прага да се утвърди като вътрешнополитическа сила, въпреки опитите на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел да я демонизира като маргинално движение, което флиртува с крайната десница.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!