Над 2000 граждани на ЕС са вербувани от екстремистите за бойните действия в Сирия и Ирак


Европейската комисия планира нова спасителна операция в Средиземно море. Новата операция - наречена „Фронтекс плюс”, ще замести операцията на италианския военноморски флот „Маре Нострум”, която Рим заплаши да спре, ако не получи помощ. Европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом обяви новата инициатива след среща с италианския вътрешен министър, който по-рано заяви, че „отговорността за средиземноморските граници трябва да лежи на Европа”. Плановете идват след поредното корабокрушение на лодка с имигранти при което зиганаха 24 души в началото на тази седмица край бреговете на Сицилия. Еврокомисар Малмстрьом изрази надежда, че операцията ще замести „Маре Нострум” до края на ноември.

Европейският съюз приветства споразумението за безсрочно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Европейската комисия няма точни данни за броя на европейските граждани, които са се включили към отрядите на екстремистите в Сирия и Ирак, но според различните данни от европейските страни публикувани в пресата може да се предположи, че повече от 2 хиляди граждани на ЕС са били вербувани от екстремистите за участие в бойните действия в Сирия и Ирак. Това заяви на пресконференция говорителят на еврокомисар Сесилия Малстрьом Мишел Серконе, цитиран от Европапрес-Испания.

Премиерите на шест държави от западните Балкани / Албания Босна и Херцеговина, Косово, Бившата югославска република Македония, Черна Гора и Сърбия/ ще участват днес в конференцията за Западните Балкани в Берлин. В нея ще вземат участие председателя на ЕК Жозе Барозу,  представители на правителствата на Хърватия, Словения, Австрия и Франция. Очаква се Сърбия да поиска подкрепа за инфраструктурни проекти като модернизацията на магистралата Белград - Бар.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!