Външният министър Франс Тимерманс е кандидатът на Холандия за еврокомисар

 

Външният министър Франс Тимерманс е кандидатът на Холандия за еврокомисар като амбициите са той  да получи един от важните  заместник-председателски постове в новата Европейска комисия. В събота лидерите на ЕС решиха външната политика да поеме  италианския външен министър Федерика Могерини, чиято позиция съвместява функциите на ръководител на европейската дипломатическа служба в ЕК и на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Холандецът Тимерманс спечели международна известност с изказване в ООН след катастрофата на 17 юли на самолет на малайзийските авиолинии над Украйна, при която загинаха 196 холандски граждани.

 Властите в Австрия са установили, че регистрираната във Виена фирма за търговия със сгъстен природен газ "Ел Пи Джи трейдинг" е притежание на приближени на бившия украински президент Виктор Янукович.  Според източник от Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма крайни собственици на компанията може да се окажат украинският олигарх Серхий Курченко и Олексий Азаров, син на бившия премиер Микола Азаров, които са в забранителния  списък на ЕС.
  Олексий Азаров вече е заподозрян по наказателно дело в Австрия за пране на пари и изграждане на схеми за заобикаляне на евросанкциите към хора от обкръжението на Янукович.

  Израел спира износа за ЕС на домашни птици и млечни продукти от еврейските селища в окупирани арабски територии.
  Съюзът  вече не признава правомощията на израелската  ветеринарна инспекция в  палестински територии. Според  представител на общността изисква се Израел да въведе система за установяване на  произхода на изнасяните продукти. Ако  условието  бъде изпълнено, износът няма да бъде засегнат
 
Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!