Дебатът за мощността на прахосмукачките развънува ЕС

От началото на месеца във всички страни членки на ЕС влезе в сила забраната да се продават прахосмукачки с мощност над 1600 вата, наложена от Европейската комисия.

Плановете са от 2017 г. да бъде спряно производството и на прахосмукачки с мощност над 900 вата в стремежа да се намали потреблението на електроенергия.

По новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват върху опаковката размера на електроенергията, която харчи уреда. Ще се използва 7-степенна скала, която започва от зелена буква "А" за нисък разход на електроенергия до червена буква "G" за висок разход на електричество.

Според мнение "против" новите правила -  по-мощните прахосмукачки почистват по-бързо и това също би спестило енергия.

Противниците на новото ограничение припомнят  замяната на традиционните електрически крушки с нажежена жичка с енергоспестяващи, което ги оскъпи четири пъти в някои страни.

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители обаче,оценява положително промяната и прибавя съпътстващите я и по-малко обсъждани предимства за клиентите- задължението производителите да посочват силата на засмукване на почистващата машина, както и чистотата на издухвания от нея въздух.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!