Още един български деликатес в списъка на защитените европейски продукти


Вече е почти сигурно, че новият екип на избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще получи подкрепа от Европейския парламент, тъй като включва в себе си девет жени - същия брой като в настоящия състав на комисията, предаде EurActiv, като посочва, че три от дамите ще бъдат заместници на Юнкер.

Изданието е получило документ с дата 2 септември, който показва, че екипът на Юнкер ще отговори на изискванията на ЕП за баланс между половете.
Документът не е окончателен и подлежи на промяна, посочва изданието. В момента Юнкер привършва серията от интервюта с 27-те номинирани за комисари и се очаква в началото на седмицата да обяви състава на комисията.
Съгласно документа, за българката Кристалина Георгиева се предвижда постът на еврокомисар по данъчното облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите.

 ЕС може да включи руския министър на отбраната Сергей Шойгу в списъка си с хора, срещу които има наложени санкции заради украинската криза, както и да предприеме нови мерки срещу руската икономика, предаде AFP,

Общо около 20 души от „властта и антуража” на Владимир Путин може да бъдат добавени към списъка с хора, чиито авоари са замразени и които не могат да пътуват свободно в ЕС. До момента около 100 руснаци и украинци, както и около 20 компании са обект на санкции от страна на Запада във връзка с кризата в Украйна.

Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - "Роле Трапезица", съобщиха от пресслужбата на институцията.

Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта, след като миналия месец към него бяха добавени още Панагюрската луканка и филе "Елена".

Защитените наименования са начин продуктите да носят един и същ знак и да се произвеждат по строго регламентиран начин. Това създава репутация на продукти от по-висок клас и е гаранция за качество, което се контролира и от независими органи. След регистрация производителите често започват промоционални кампании в чужбина.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!