Пловдив - българската кандидатура за Европейска столица на културата


Европейска столица на културата е град,избиран от ЕС за една година,през която се организиарт серия културни прояви.Инициативата най-общо казано цели сближаване на различните народи.ЕК номинира градовете,като съблюдава строго определени критерии. Титлата носи не само културни,социални и икономически ползи на града, но и го популяризира в европейски и световен план.
През годините и с резширяването на ЕС 2004 - 2007г следват важни промени в регламента на инициативата.През 2006 година Европейският парламент и Съветът разглеждат изводите от изследване на проявата "Европейска столица на културата".

В документа се настоява за по-активно обвързване на постиженията на европейските столици на културата със стратегическото планиране на съответните региони.Съставът на селекционната комисия е от 13 участници,седем от които са номинирани от европейските институции,а останалите 6 са от заинтересуваната държава.Те са независими експерти с доказано отсъствие на конфликт на интереси спрямо кандидатстващите.
Друга важен елемент в правилата е изборът на Комисия по наблюдението,чиято основна задача е да наблюдава реализацията на целите и спазването на критериите за провеждането на събитието.
 Инициативата "Европейска столица на културата " в много случаи опровергава наложените предразсъдъци, че културният сектор просто консумира от вечно недостигащите пулични ресурси.
 На практика обаче се случва точно обратното - там, където се работи професионално културата, изкуствата и творческите индустрии генерират траен и осезаем икономически  растеж - увеличен брой туристи, повишен инстерес към мястото, приток на частни и публични инвестиции от страната и чужбина.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!