Рейтингът на партията на Туск се повиши след избирането му за председател на Европейския съвет


Заместник министър-председателят по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова и министърът на околната среда и водите Светлана Жекова ще се срещнат с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан на 10 септември в Брюксел, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. Вицепремиерът Илияна Цанова ще акцентира върху политическата мотивация и експертните усилия, положени за отблокиране на плащанията по Оперативна програма "Околна среда", както и на изпълнените изисквания, които да доведат до максимално бързо възстановяване на плащанията от страна на ЕК. Сред темите на срещата ще бъдат предприетите мерки за развитие на  системите за контрол, които гарантират законосъобразността на разходите,  предявени към Европейската комисия.

Президентът на Полша Бронислав Коморовски ще приеме оставката на правителството на Доналд Туск на 11 септември,
предаде ИТАР-ТАСС. Като най-вероятен приемник на Туск на премиерския пост се очертава председателката на Сейма (полския парламент) Ева Копач. Съгласно полската конституция полският президент има две седмици, за да предложи на парламента ново правителство.  Туск е принуден да подаде оставка, защото беше номиниран от европейските лидери за поста председател на Европейския съвет.

Междувременно рейтингът на полската дясноцентристка партия "Гражданска платформа" (ГП) на премиера Доналд Туск значително се повиши след избора му за председател на Европейския съвет в края на август.  ГП в последно време беше системно изпреварвана от опозиционната консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински, но вече е начело с 34 процента подкрепа от избирателите.  57-годишният Доналд Туск, който е премиер на Полша от 2007 г., на 1 декември ще замени белгиеца Херман ван Ромпой начело на Европейския съвет.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!