Украйна - приоритет в дневния ред на Европарламента


Украйна остава приоритет в дневния ред на Европейския парламент тази седмица, след като вчера комисията по външни отношения подкрепи ратификацията на споразумението за асоцииране със страната. В четвъртък комисията по сигурност и отбрана ще обсъдят украинската криза с представители на НАТО и Външната служба на Европейския съюз. Същия ден председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще бъде в Киев, където ще разговаря с украинския премиер Арсений Яценюк и с президента Петро Порошенко.

 Политическите групи в Европейския парламент вече започнаха подготовката си за следващата пленарна сесия. Сесията ще бъде посветена на споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, на конфликтите в Газа, Сирия и Ирак, проектобюджета на Евросъюза за следващата година, както и на Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, който цели подпомагането на засегнатите от гробализацията европейски работници.

В комисията по човешките права ще има изслушвания, посветени на положението на децата в ивицата Газа. Ще участва и професор Нурит Пелед от университета в Йерусалим, която е носител на наградата "Сахаров" за 2001г. Тя е известна с критиките си към израелската държавна политика спрямо палестинците.  

Германия няма да взeма нови кредити догодина за първи път от 1969 година, обяви министърът на финансите Волфганг Шойбле, подчертавайки финансовата стабилност на страната на фона на призивите на европейските й партньори за повече мерки в подкрепа на растежа в еврозоната. Италия и Франция оказват натиск върху Германия да увеличи държавните инвестиции и да намали данъците, за да подпомогне възстановяването на икономиката в еврозоната. Нарушаването на бюджетните правила с надеждата да се стимулира икономическият растеж "е грешка, ние няма да поемем по този път", заяви Шойбле пред депутатите в Бундестага.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!