Пловдив ще е Европейска столица на културата през 2019-та година

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019. Независимото жури, извършващо оценката на българските градове-кандидати, препоръча титлата да бъде присъдена на Пловдив. Българския град финалист в конкурса обяви председателят на журито Стийв Грийн.  

8 гласа от 12 членното международно жури подкрепиха Пловдив и така градът  спечели надпреварата за Европейска столица на културата. "Чудесната инициатива постоянно се разраства и сега тя е едно от най-престижните културни събития в ЕС  и се цени високо от гражданите на ЕС", отбеляза  Силвен Паскуа от ЕК.  

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев силно развълнуван от отличието коментира.

"Чрез концепцията си Пловдив ще обедини етническите и социалните групи в града и създава „ Пловдив заедно”. Процедурата напред включва, че въз основа на доклада и наблюденията на комисията за мониториг и консултации, Европейската комисия връчва на номинирания град паричната награда в памет на Мелина Меркури в размер на 1.5 милиона евро."

След като българската културна столица вече е ясна, сега се очаква да бъде обявена и италианската. В Италия  конкуренциията е между  Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена. Победителят ще стане ясен през октомври.

Целта на инициативата е двете столици да изградят силно партньорство в културната сфера.През декември 2014 г. България ще информира европейските институции за резултата от конкурса, а през май 2015 г. Идва и избора на Европейските столици на културата 2019 от Съвета на ЕС. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!