Евросправочник на слушателя: Износът на стоки в страни-членки на ЕС

България, като страна-член на ЕС осъществява стокообмен в рамките на съюза при облекчен режим без митнически формалности. За безпрепятствено преминаване на стоките през складове, товарни и разтоварни терминали, митници и граници, комплектът с документи за износ, следва да е пълен и да съдържа подробна и вярна информация. Ефективното разпределение на ресурсите в глобален план е основната цел на обмена на стоки между страните. Често изглежда така, че международната търговия не се различава от търговията в страната, но това съвсем не е така. Основните различия са в оформянето на сделките под митнически режим, при който митницата на държавата - член на ЕС изисква определени документи за износ - експортни декларации, лицензи, разрешителни. Един важен документ е Сертификатът за движение на стоките EUR 1- попълва се на защитена бланка и се отнася за стоки, произведени в ЕС. Сертификатът за движение EUR - 1 е валиден за превоз на стоки, както в ЕС, така и до редица арабски държави - Египет, Израел, Алжир, Йордания, Ливан, Мароко, Сирия, Тунис.
Ако сте предприятие, регистрирано в ЕС, имате право да изнасяте и внасяте свободно стоки в ЕС. Това означава, че правителствата не могат да ограничават количествата внос/износ, нито да ограничават търговията по друг начин.
Правото на свободна търговия включва също правото на свободен транзит през територията на ЕС. Щом дадена стока влезе в Съюза, дори и да е произведена извън ЕС, тя може да бъде свободно транспортирана на територията на целия ЕС.
Забрани или ограничения могат да бъдат наложени на износа, вноса или на транзитно преминаващите стоки, ако те противоречат на обществения интерес - от съображения, свързани с обществения морал, обществената безопасност, защитата на здравето и живота на хората, животните и растенията, както и опазването на околната среда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!